Pandemi döneminde kesilen para cezaları için iade kararı çıktı! Vatandaşlar ücretlerini nasıl geri alabilir?

Pandemi döneminde kesilen para cezaları için iade kararı çıktı! Vatandaşlar ücretlerini nasıl geri alabilir?
Pandemi döneminde kesilen para cezalarına dair yeni karar alındı! Kesilen para cezalarının iptali söz konusu! Ücretlerini geri almak isteyen vatandaşların izlemesi gereken yol!

Salgın döneminde kesilen para cezaları iade edilecek. Ceza ücretlerinin geri almak isteyen vatandaşlar, nasıl bir yol izleyeceklerini nerelere başvurması gerektiğini merak ediyor. Yeni alınan karara göre ödenen idari para cezalarının geri ödenmeyeceğini dair madde iptal edildi ve böylece ödenen cezaların geri alınması için kapı açıldı. İşte merak edilen detaylar!

KONUYA DAİR AVUKAT AÇIKLAMA YAPTI

Salgın zamanında kesilen cezaların iadesi için Anayasa Mahkemesi’ne yapılan itiraz karara bağlanmış durumda. Alınan karara göre, ödenen idari para cezalarının geri ödenmeyeceğine dair maddenin iptali gerçekleşti. Böylece ödenen cezaların geri alınması için bir kapı açıldı. Peki ceza ücretlerini geri almak isteyen vatandaşları nasıl bir yol izlemesi gerektiği merak ediliyor. Konuya dair Avukat Kerem Olcayto merak edilenleri yanıtladı.

EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRILIK SÖZ KONUSU OLDUĞU İÇİN İPTAL EDİLDİ

Avukat Olcayto Yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; ‘Salgın döneminde ödenen cezaların iade edilmeyeceğine dair verilen bu karara karşılık İzmir 4 İdare Mahkemesi iptal davasında bulunmuştu. Anayasanın 10’uncu maddesinde düzenlenmiş olan ‘eşitlik ilkesine aykırı’ olduğu için bu kararın iptaline dair AYM’ye başvuru gerçekleşmişti. Anayasa Mahkemesi’nin bu tarz kararlarına karşılık ancak ‘somut norm denetimi’ çerçevesinde dava açılır. Açılan dava sonuçlandı ve borçlarını ödeyen kişilerin de ödediklerini geri iade alabileceğine dair karar alındı.

VATANDAŞLARIN ÖDEDİKLERİ PARALARI NASIL GERİ ALABİLİR?

İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin Anayasa Mahkemesine kararın iptali adına başvurmasıyla süreç başlamış oldu. Ondan sonrasında Anayasa Mahkemesi bunu değerlendirmeye aldı. Eşitlik ilkesine aykırılık bulunarak bu karar İptal edildi. Burada vatandaşlar bireysel başvurularla bu tutarları geri alabilir. Otomatik bir şekilde başvuru bulunmadan paralar hesaba geçmez. Diğer ödenen borçların hepsi adına idare olarak iptal davası açılması lazım. Otomatik olarak AYM kararı bozmuş oldu, bu diğer borçları da kapsar deyip herhangi bir durum söz konusu değil.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.