Böbrek taşı düşürenler: Bu yöntemi denediniz mi?

Böbrek taşı düşürenler: Bu yöntemi denediniz mi?
Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Gürkan Özkan, böbrek içi taşların tedavisinde kullanılan ‘RIRS’ denilen kapalı tedavi yöntemi ile taşlardan kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Gürkan Özkan, böbrek taşı tedavisinde geliştirilen yöntemlerden biri olan "retrograd intrarenal cerrahi" kısaltma olarak RIRS yönetimi hakkında dikkat çeken bilgiler verdi.

Özkan, “İnsan omurgasının her iki tarafında yer alan böbrekler vücuttaki atık ürünlerin kandan temizlenmesi ile görevlidir. Vücuttaki atık ürünler idrar yolu ile vücuttan atılmaktadır. Kanın temizlenirken kandaki mineral ve tuzlardan oluşan tortular zamanla böbreklerde taşa neden olmaktadır” diye konuştu.

BÖBREK TAŞI TEDAVİSİNDE RIRS YÖNTEMİ

“Bu taşlar kişi de böbrek bölgesinde, sırtta, kaburgaların altında, alt karın bölgesinde ve kasıklarda görülen şiddetli ağrı gibi farklı belirtiler göstermektedir” diyen Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Gürkan Özkan şunları ifade etti:

"Böbrek taşları tedavisinde özellikle son teknolojik gelişmelerle birlikte böbrek içindeki kırılamayan ya da düşürülemeyecek boyuttaki taşların tedavisinde yenilik olarak kesisiz, delmesiz, kapalı tedavi yöntemi ile taşlardan kurtulma imkanı doğmuştur. Bu fleksibl URS denilen esnek, yumuşak bir cihazla böbrek içine kadar ulaşılarak burada düşmesi mümkün olmayan 1 cm üzerindeki taşların 2 veya 3 cm kadar olan taşların lazer yöntemiyle kum haline getirilip idrar yolundan akıtılması ve dökülmesi sağlanmaktadır. Bu yöntemin avantajları arasında hastanın ertesi gün normal hayatına devam edebilmesi önemlidir. Böbrekte herhangi bir eski uygulanan yöntemlere göre, delme ve kesme işlemi olmadığı için börekte de minimum tahribat, minimum yan etki kalmaktadır. Bu yöntemle birlikte, hastanın günlük yaşamına çabuk dönmesi ve tekrarlayan taşlarda aynı yöntemi zararsız şekilde kullanabilmesi açısından önem arz etmektedir."

RIRS YÖNTEMİ HERKESE UYGULANABİLİR Mİ?

Opr. Dr. Özkan, “Bu yöntem herkese, her yaş grubuna uygulanabilmektedir. Özellikle diğer cerrahi yöntemlerin zorlandığı şişman hastalar, kan sulandırıcı kullanan hastalar, iskelet yada vücut deformitesi olan hastalarda rahatlıkla da kullanılıp sonuç alınabilmesi de avantajları arasındadır. Bu yöntem RIRS denilen lazeri fleksibl URS yöntemiyle böbrek içi taşlarının tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. Bu tedavi yönteminde hasta ya bölgesel anestezi ya da genel uyutma yöntemiyle ameliyata hazırlanmaktadır. Tedavi süresi taşın büyüklüğüyle orantılıdır” ifadelerini kullandı.

RIRS böbrek taşı tedavisinde uygulanan en yeni yöntemdir. Böbrek taşı hastalığı toplumumuzda oldukça yaygındır. Bireyler sıklıkla yan ağrısı ve idrarda yanma gibi durumlardan şüphelenerek üroloji kliniğine başvururlar. Yapılan fiziksel muayene ve USG sonucunda da böbrekte taş olup olmadığı tespit edilir. Ayrıca taşın boyutu ve konumu izlenir.

Böbrek taşı tedavisinde birçok farklı yöntem bulunmasına rağmen RIRS’den önce büyük taşlarda (2 cm üstü) tek seçenek, PNL kapalı böbrek taşı ameliyatı ve açık cerrahiydi. Bilindiği gibi PNL’de hastanın vücudunda küçük bir delik açılarak böbreklere ulaşılır ve taşa müdahale edilir. Ancak RIRS ile birlikte 3,5 cm’e kadar olan böbrek taşlarına hastanın vücudunda bir delik açmadan müdahale etmek mümkün hale geldi.

RIRS BÖBREK TAŞI TEDAVİSİ NEDİR?

RIRS ameliyathanede ve genel anestezi altında yapılır. İdrar yolundan kıvrılabilir çok ince bir üretereskop ile girilir ve böbrek içinde bulunan taşa ulaşılır. Taş kırılarak küçük parçalar halinde vücut dışına çıkarılır. Kalan ufak döküntüler ise idrarla birlikte atılır. PNL’nin aksine vücutta bir delik açmadan işlemi yapabilmek ise bu yöntemin en önemli avantajıdır.

RIRS HANGİ TAŞLARA UYGULANIR?

Küçük, orta ve 3.5 cm’e kadar olan büyük taşlara
Kilolu hastalara
Birden fazla taşı olan hastalara
Hem böbrekte hem üreterde taşı olan hastalara
ESWL uygulamasının sonuç vermediği taşlara
İki böbreğinde birden taş olan hastalara

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.