GAZİANTEP VALİSİ GÜL DUYURDU! DEPREM'den Zarar Gören TARİHİ MEKANLAR...

GAZİANTEP VALİSİ GÜL DUYURDU! DEPREM'den Zarar Gören TARİHİ MEKANLAR...
Vali Davut Gül, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Afet Bölgesine yönelik taşınmaz kültür varlıklarına yardım sağlanacağını duyurdu.

Bakanlık tarafından 2005 yılından itibaren özel mülkiyette bulunan tescilli taşınmaz kültür varlıklarının korunması amacıyla destek verildiğini hatırlatan Gül, “Bu kapsamda proje hazırlanması ve onarım uygulamalarının yapılması için geri ödemesiz olarak nakdi yardım yapılmaktadır. 2005 ile 2002 yılları arasında 4 bin 151 adet taşınmaza proje yardımı,  2 bin 793 adet taşınmaza uygulama yardımı olmak üzere toplam 6 bin 944 adet taşınmaza yardım yapılmıştır” dedi.

17 İL BELİRLENDİ

Vali Gül, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş Pazarcık, Ekinözü depremlerinden zarar gören tescilli taşınmaz kültür varlıklarının onarımı ve ihyası için gerekli desteğin bakanlık tarafından sağlanacağını belirtti. AFAD tarafından 17 ilin afet bölgesi ilan edildiğini ve yeni bir başvuru dönemi başlatıldığını dile getiren Vali Gül, ”Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya Osmaniye, Şanlıurfa, Elazığ, Batman, Bingöl, Kayseri, Mardin, Niğde ve Tunceli ve Sivas ilimizin Gürün ilçesini kapsayarak şekilde yeni bir başvuru dönemi başlatılmıştır” dedi.

KAPSAM GENİŞLETİLDİ

Bu konuda mevzuat değişikliği yapılarak afet bölgesine yönelik proje ve uygulama yardımlarının kapsamının genişletildiğini açıklayan Vali Gül, “Proje yardımı kapsamında rölöve, restitüsyon restorasyon, gerekli durumlarda rekonstrüksiyon ve mühendislik projeleri ile zemin etüdü için yardım sağlanacaktır. Başvuru detayları Bakanlık ve il Kültür Turizm müdürlüklerinin internet ve sosyal medya sayfalarında paylaşılacaktır. Yapıların sahiplerinden herhangi birinin başvurusu değerlendirme için yeterlidir" diye konuştu.

ÜST LİMİT ARTIRILDI

Vali Gül, başvuru için gerekli belgelerin il kültür ve turizm müdürlüklerine en geç 15 Haziran 2023 Perşembe günü mesai bitimine kadar teslim edilmesi gerektiğini belirterek şunları kaydetti:”Bu tarihe kadar başvurusu yetişmeyen taşınmazlar için önümüzdeki aylarda yeni başvurun dönemlerinin açılması planlanmaktadır. Uygulama yardımı kapsamında koruma bölge kurullarınca uygun bulunan projeler kapsamasındaki tüm uygulama yardım taleplerinin yanı sıra gerek görülmesi halinde rekonstrüksiyon taleplerine de yardım sağlanacaktır. Ayrıca proje yardımı üst limit miktarı 5 katına uygulama yardımı üst limit miktarı ise 10 katına çıkarılmıştır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.