Gaziantep sandık görevlisi ücretleri ne kadar? Sandık görevlisi nasıl olunur? Müşahit ne demek? 2023 sandık görevlisi ücretleri…

Gaziantep sandık görevlisi ücretleri ne kadar? Sandık görevlisi nasıl olunur? Müşahit ne demek? 2023 sandık görevlisi ücretleri…
2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine sadece sayılı günler kaldı. Peki, seçimlerde sandık görevlisi ve müşahit nasıl olunur? 2023 Gaziantep sandık görevlisi ücretleri ne kadar? İşte detaylar…

Türkiye’nin yeni dönemde kaderini belirleyecek 14 Mayıs 2023 seçimlerine sadece sayılı günler kaldı. Seçimlere az bir süre kala sandık görevlisi ücretleri ve seçimlerle ilgili diğer detaylar da araştırılmaya başladı.

Oy verme işlemi öncesinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK), tarafından belirlenen seçim sadığı görevlisi ücretleri de merak konusu oldu. 14 Mayıs Pazar günü Türkiye genelinde yapılacak seçimlerde görev alacak kamu görevlilerinin ne zaman belli olacağı da araştırılmaya devam ediyor.

SANDIK GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR?

İlçe seçim kurulu tarafından 14 Mayıs seçimlerine yönelik yayımlanacak duyurulara göre seçim için sandık görevlisi olarak başvuru yapılacak. Sandık görevlisi başvuruları genelde seçimlerden birkaç ay öncesinden yapılmaktadır.

Mevcut uygulamada ülkemizde iki çeşit sandık görevlisi oluyor. Bunlardan ilki sandık kurulu görevlisidir. Devlet memuru olanlardan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenmektedir. İkinci olarak müşahit (gözlemci) olarak da vatandaşlar görev alabiliyor.

2023 GAZİANTEP SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ NE KADAR?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından sandık görevlileri henüz açıklanmadı. Sandık görevlilerinin görev yapacağı sandıkların bu hafta içinde açıklanması bekleniyor. Sandık kurulu üyeleri ve sandık başkanı ücretleri de henüz belli olmadı. Ancak genel hesaplamaya göre 2000 x memur maaşı katsayısı olması nedeniyle 0,433684 x 2000 – 867 TL seviyesinde ücret verilmesi bekleniyor.

MÜŞAHİT NEDİR, NASIL OLUNUR?

Seçimlerde vatandaşların sandıklarda müşahit olarak da görev alması mümkündür. Siyasi partilerin ve bağımsız adayların belirlenerek ilçe seçim kuruluna sundukları liste üzerinden kura ile belirlenmektedir. Gözlemci olarak sandık kurulunun oluşturulması, oy kullanma, tasnif ve tutanakların tutulması işlemleri takip edilmektedir. Gerektiği yerlerde de bu kişiler itiraz edebilmektedir.

Kura sırasına göre, önce asıl ardından da yedek üyeler belirlenmektir. Parti üyesi olmayan vatandaşların müşahit olabilmeleri için bağımsız platformlarda tarafından da çeşitli faaliyetler yürütülmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.