Usta yönetmen Duygu Sağıroğlu hayatını kaybetti

Usta yönetmen Duygu Sağıroğlu hayatını kaybetti
“Bitmeyen Yol”, “Ben Öldükçe Yaşarım”, “Aslan Arkadaşım”, “Vatan ve Namık Kemal” ve “Üç Arkadaş” gibi filmlerin yönetmeni Duygu Sağıroğlu, 90 yaşında yaşama veda etti.

1959’da Atıf Yılmaz’ın “Karacaoğlan’ın Kara Sevdası” filmiyle sinemaya giriş yapan Sağıroğlu ilk filmi “Bitmeyen Yol”u 1966’da çekti. Sinemanın “Altın Çağı” 1960-1967 döneminin en önemli yönetmenlerinden olan Sağıroğlu, 1976’ya kadar sinemada yönetmen, senarist ve sanat yönetmeni olarak çalıştı, uzun yıllar akademide dersler verdi.

DUYGU SAĞIROĞLU KİMDİR?

Trabzon’da 1932’de dünyaya gelen, 20’ye yakın sinema filmini yönetirken, 30’un üzerinde filmin ise senaryosunu yazan Sağıroğlu, 1965’te yönettiği ilk filmi “Bitmeyen Yol”la büyük ilgi topladı.

Avrupa ve ABD’de opera dekoratörlüğü çalışmaları yapan Sağıroğlu, 1979’da İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Sinema TV Enstitüsü’nde ve Mimar Sinan Güzel Sanat Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı.

Kariyeri boyunca gerçekleştirdiği yenilikçi sahne tasarımlarıyla övgü toplayan Sağıroğlu, “Muhsin Ertuğrul Emek Ödülü”, “Yılın Sahne Tasarımcısı” ve “ Yaşam Boyu Onur Ödülü” gibi birçok ödüle layık görüldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.