EYT’den emekli olanlar için prim indiriminde dikkat edilmesi gerekenler! Kimlerin yararlanacağı açıklandı!

EYT’den emekli olanlar için prim indiriminde dikkat edilmesi gerekenler! Kimlerin yararlanacağı açıklandı!
EYT Yasasından emekli olan vatandaşlar için dikkat! EYT’li adını prim indirimi konusuna dikkat edilmesi gerekiyor! Bundan kimler faydalanabilir?

Emekli olduktan sonra tekrar dene aynı iş yerinde çalışmaya başlayacak olan EYT’liler adına uygulanacak ve 5 puanlık prim indiriminin ayrıntıları netlik kazandı. EYT yasasından emekli olanlar için prim indirimini nasıl uygulanacağı merak ediliyor. Bahsi geçen indirimlerin kimlerin yararlanacağı ve diğer merak edilen detaylar açıklandı!

5 PUANLIK PRİM DESTEĞİ

Sosyal Güvenlik Kurumu emekli olduktan sonra tekrardan çalışmaya başlayacak EYT’liler için uygulanacak olan 5 puanlık prim desteğinin detaylarını açıkladı. Emekli olduktan sonra 4A’lı (SSK) futbol olarak yeniden çalışmaya başlayanlar da sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesintiye uğruyor. Brüt ücretin yüzde 32’si oranındaki SGDP’nin 7.5 puanı işçi için, 24.5 puanı da işveren payından meydana geliyor.

YENİDEN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEKLER İÇİN

EYT düzenlemesi çerçevesinde emekli olan çalışanların işten çalışmaya devam etmek istemeleri ve işverenin yetişmiş gücünü koruyabilmesi adına SGDP işveren payında 5 puan indirim verildi. Teşvikin uygulanabilmesi adına emekli olan kişinin 30 gün içinde aynı işyerinde yeniden çalışmaya başlaması lazım. Emeklilikten dolayı işten ayrılacak olan çalışanın ’08- Emeklilik (yaşlılık) ya da toptan ödeme sebebiyle’ konuyu da işten çıkışının yapılması; emeklilik başvurusu sonrasında yeniden çalışmaya başlayacak olan kişinin, işyeri tarafınca ‘sosyal güvenlik destek primi’ sigortalı koduyla sigortalı işe giriş bildirgesi verilmesi lazım.

30 GÜN İÇİNDE

Çalışanın işten ayrılış bildirgesi 3 Mart 2023 tarihiyle sonrasında emekli aylığı sebebiyle verilmeli ve işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içinde aynı işyerinden sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlaması lazım.

İşveren özel sektör işverenine ait olması gerekli olan şartlar arasında yer alıyor. Ayrıca işveren tahakkuk eden primleri yasal süreci içinde ödemesini yapması gerekiyor. Bunların yanı sırada işveren Türkiye genelinde yasal ödeme süresi geçmiş olan sigorta primi, işsizlik sigortası için prim, idari para cezası ve bunlara dair gecikme cezası ve gecikme zammı borçları yer almamalı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.