2023 ÖTV indiriminden faydalanacak araçlar açıklandı! İndirim ne zaman başlayacak?

2023 ÖTV indiriminden faydalanacak araçlar açıklandı! İndirim ne zaman başlayacak?
Ticari araçlarda 2023 ÖTV indirimi hangi tarihte başlayacak? ÖTV muafiyeti kimleri kapsıyor? ÖTV muafiyeti için gerekli olan başvuru şartları nelerdir?

Ticari aracını yenilemek isteyen esnafa ÖTV indirimi haberi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geldi. Ayrıntının açıklanmasıyla vatandaşlar arama motorlarında konuya dair birçok soruyu araştırıyor. ÖTV muafiyetin hangi araçları kapsadığını, ÖTV indirimin ne zaman başlayacağı gibi sorular vatandaşlar tarafından sık bir şekilde merak ediliyor. İşte konuya dair detaylar!

RESMİ GAZETE’DE YER ALDIKTAN SONRA BAŞLAMASI BEKLENİYOR

Ticari araçlar için ÖTV indirimin ne zaman başlayacağı sorusu gündemde yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, esnafa verdiği müjdeden sonra detaylar merak edilmeye başlandı. Bu çerçevede şehir içi taksi minibüs dolmuş ve birçok araca indirim uygulanacak. Bahsi geçen düzenlemenin resmî gazetede yayınlanmasıyla başlaması beklentiler arasında.

ÖTV İNDİRİMİNİNDEN FAYDALANACAK ARAÇLAR

  • Şehir içi taksi
  • Minibüs
  • Dolmuş
  • Midibüs
  • Otobüs
  • Çekici işletmeciliği
  • Kamyon ile ticari taşımacılık yapan esnaf aynı cins taşıtlarını yenilerken ÖTV ödemesine dair herhangi bir şey yapmasına gerek yok.

BAKAN NEBATİ AÇIKLAMA YAPTI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı müjde düzenleme çerçevesinde, ticari taksilerden ÖTV oranı yüzde 45 ile 80 aralığından bulunan ve motor silindir hacmi 1600 geçmeyen binek otomobillerin ÖTV muafiyeti çerçevesinde alınacağını, bahsi geçen destekten faydalanacak diğer araçlara dair ayrıntıların da hazırlanan mevzuat düzenlemesi ile netliğe kavuşacağını bildirdi. İlerleyen günlerde konuya dair diğer detaylar da belli olacak.

Otomobilin ya da ticaret aracını yenilemek isteyen esnaf yalnızca KDV ödeyerek sıfır aracın sahibi olacak. 2023 senesinde uygulanan ÖTV oranlarına göre uygulama şekli şu şekilde olacak;

1600CC’YE KADAR ORANLAR İÇİN

HESAP 1;

Aracın satış bedeli: 600.000 lira

Aracın vergisiz bedeli: 282.486 lira (matrah)

ÖTV oranı: yüzde 80

ÖTV tutarı: 225.989 lira

KDV oranı: yüzde 18

KDV tutarı: 91.525 lira

Esnafın ödeyeceği KDV tutarı: 50.848. lira

Esnafın ödeyeceği tutar: 333.334 lira

Esnafın cebinde kalacak olan: 266.666 lira

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.