Antep Fıstığı Ağaçları Sular Altında Kaldı! Çiftçiler, Yetkililere Seslerini Duyurmaya Çalıştı!

Antep Fıstığı Ağaçları Sular Altında Kaldı! Çiftçiler, Yetkililere Seslerini Duyurmaya Çalıştı!
Ülkemizin en önemli yerel tatlarından olan Antep fıstığı, son dönemlerde yükselen fiyatları ile gündeme gelmeye başladı. Çok çeşitli faktörler sebebi ile fiyatları günden günde artan Antep fıstığı türleri hem üreticileri hem de tüketicileri sıkıntıya düşürürken bu kez de Antep fıstığı ağaçlarının sular altında kaldığı öğrenildi. İşte detaylar…

Ülkemizin en önemli yerel lezzetlerin arasında gösterilen ve hem tadı hem de kalitesi ile ünü ülke sınırlarını aşmış olan Antep fıstığı, son dönemlerde fahiş fiyat artışları ile gündeme gelmeye başladı. Ekonomi piyasalarında gözlenen sıkıntılardan ve diğer problemlerden ötürü zam üzerine zam alan Antep fıstığı türleri, üreticileri ve tüketicileri zor duruma düşürdü.

Günden güne zamlanan Antep fıstığı fiyatları tepkilere sebep olmaya devam ederken fiyatlara direkt olarak etki edecek bir olumsuz gelişmenin daha yaşanmış olduğu öğrenildi. 15 Mart ve 26 Mart tarihlerinde Şanlıurfa’da meydana gelen iki ayrı selden zarar gören Antep fıstığı ağaçlarının çamura gömülmüş oldukları belirtildi. Yetkililer, konu ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

FISTIK AĞAÇLARINDA KURUMA TEHLİKESİ!

Yaşanan son sel felaketi ile birlikte fıstık ağaçlarının büyük ölçüde zarar gördüğünü belirten çiftçi Sedat Elmaz, konu ile ilgili olarak şu açıklamada bulundu: “En büyük zarar fıstık ağaçlarında oldu. Seyitveren, Taşan, Baltaş, Hisarlar ve Buğluca köylerinde ekin tarım alanı yoktur. Buralarda hep fıstık ağaçları vardır. Şu an hepsinin selden gitmiş olduğunu görüyoruz.”

Felaketin ardından hiçbir yetkilinin bölgeye gelmediğini belirten Elmaz, çiftçinin zor durumda olduğuna dikkat çekti.

YETKİLİ İSİMDEN AÇIKLAMA GELDİ!

Bozova Ziraat Odası Başkanı Müslüm Oktan, sel felaketinin tarım alanlarına vermiş olduğu zarara ilişkin şu açıklamada bulundu: “Bölgemizde yağan kuvvetli yağışlardan ötürü ortalama olarak 2 bin 500 dekarlık alandaki arpa, 1500 dekarlık alandaki buğday ve 500- 600 dekarlık alandaki mercimek zarar gördü. Bu zararların yanı sıra yaklaşık olarak 700 dekarlık alan üzerinde bulunan Antep fıstığı, üzüm ve badem de ciddi zararlar mevcut.”

40- 50 yaşlarında olan badem ve Antep fıstığı ağaçlarının büyük bir bölümünün selden etkilenmiş ve kökünden sökülmüş olduğunu belirten Oktan, söz konusu ağaçların bir daha toparlanamama riski ile karşı karşıya olduklarını ifade etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.