EYT'de flaş gelişme! O öneri kabul edilirse "çıraklık ve staj dönemi" başlangıç sayılabilecek!

EYT'de flaş gelişme! O öneri kabul edilirse "çıraklık ve staj dönemi" başlangıç sayılabilecek!
Mart ayının bitmesine sayılı günler kala EYT'liler için yeni ve sıcak bir gelişme yaşandı. Böyle bir şeyin mümkün olmadığı biliniyordu. Fakat staj ve çıraklık sigortası konusu yeniden gündeme getirildi. TESK Genel Başkanı tarafından gelen talep olumlu değerlendirilebilir. Mağduriyetin önlenebilmesi adına yeniden açılan bu öneri kabul edilirse onlarca çalışan bir anda emeklilik hakkına kavuşacak. İşte detaylar…

EYT başvuru süreci tüm hızıyla devam ediyor. Başvuranlar Nisan ayında ilk ödemesini almaya hazırlanırken geçmişte konuşulan bir konu yeniden gün yüzüne çıkarıldı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı, EYT'de iş başlangıç tarihinden dolayı mağdur olanlar için yeni bir teklifte bulundu.

Konu üzerine Genel Başkan Bendevi Palandöken yazılı bir açıklamada bulundu. Açıklamada: “Esnaf ve sanatkarlar düzenlemeden faydalanamadığı için burukluk içerisinde” ifadesi yer alıyordu. Palandöken prim gün sayısında eşitliğin sağlanabilmesi için uzlaştırıcı o yeni teklifinde bulundu.

“EŞİTSİZLİK GİDERİLMELİDİR!”

Palandöken'in yazılı açıklamasında; “Eşitlik ilkesine aykırı bir durum olduğu, borçlanma hakkında yeni bir düzenleme yapılmasının gerektiği, staj mağdurlarının bu süreçten faydalanmasının önünün açılmasını” talep edilmiştir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin staj mağdurları konusuyla ilgili geçtiğimiz günlerde önemli bir açıklamada bulundu. Palandöken'in aksine staj mağduru kavramının doğru olmadığını ifade etti.

BAKAN BİLGİN SERT ÇIKIŞTI!

Bakan Bilgin: “Primini yatırmayan bir kişi emekli olabilecek mi? Bunların patronları kimdir ki kendi adlarına sigortayı kim yatıracak? Bize bildirsinler. Tespitte bulunalım. Primlerini yatırsınlar” dedi. Bakan Bilgin konuşmasının devamında:

“İşverenlerinize sorun staj için gelen çocukların primini yatırsanız stajı alır mısınız? diye…Staj bir eğitim dönemidir. Bunu siz de yaşadınız. Kavramları lütfen doğru kullanalım” diyerek sert bir dille uyarmıştı.

“EYT DÜZENLEMESİ ESNAFIN SORUNUNU GİDEREMEDİ!”

Başkan Palandöken ise kritik talebinde şu sözlere yer verdi: “Esnaf 9 bin prim günü üzerinden emekli oluyor. SSK'lı 7 bin 200. Anayasadaki eşitliğe aykırı bir durumdur. Mağduriyetin ortadan kalkması lazım. SSK'lılar gibi emekli olunabilmelidir. EYT düzenlemesi maalesef esnafın hiçbir şekilde sorununu gidermiyor.

Geçmişe dönük olarak borçlanma hakkını vermediği için de özellikle esnaf bu durumda mağdur oluyor. EYT düzenlemesine kısa zamanda ek bir madde eklenmeli esnaf ve sanatkarlarımız ile birlikte staj mağdurları adına oluşan bu haksızlığın giderilmesi gereklidir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.