120 Bin Mahkuma Af Mı Geliyor? Seçim Öncesinin Sıcak Gündemi Af ve İnfaz Yasası! 120 Bin Mahkuma Af Mı Geliyor? İşte Umutlandıran Haber…

120 Bin Mahkuma Af Mı Geliyor? Seçim Öncesinin Sıcak Gündemi Af ve İnfaz Yasası! 120 Bin Mahkuma Af Mı Geliyor? İşte Umutlandıran Haber…
Seçimlerden önce af bekleyen binlerce hükümlü için güzel bir haber alındı. Af yasası infaz düzenlemesi yeniden gündemde. İşte konu ile alakalı son gelişmeler…

Af yasası ve infaz yönetmeliğine ilişkin son gelişmeler Türkiye'de ilgi odağı oldu. 7'nci yargı paketi kapsamında, genel affı dışarıda bırakan kısmi af yasası ve pandemi döneminde izin verilen 120 bin tutukluyu etkileyen infaz iyileştirmeleri yakından izleniyor. Bu düzenlemelerin ayrıntılarına daha yakından bakalım.

120 BİN MAHKUMU İLGİLENDİRİYOR

Af yönetmeliği şu sıralar Türkiye'de çok konuşulan bir konu. Pandemi nedeniyle açık cezaevlerinde yaklaşık 120 bin tutukluya izin verildi. Bu izin süresi 31 Temmuz 2023'e kadar uzatıldı. İnfazın iyileştirilmesi ile izne çıkarılan mahpuslara bir defaya mahsus erken tahliye hakkı tanınması ve yaklaşık 120 bin hükümlüye kısmi af verilmesi gündeme geldi.

Bu düzenlemenin ilke olarak bir genel af teşkil etmediğini belirtmek önemlidir. Yine de, çok sayıda mahkûmun yararına olabilecek önemli bir gelişmedir.

Gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrasında açık cezaevlerinde kalmakta olan mahkumların izin süreleri 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatıldı. Bu uzatma, mahpusların cezaevi dışında kalmalarını ve ceza sistemi dışında yaşamlarını sürdürmelerini sağlayacak.

AF İÇİN EN ÖNEMLİ KOŞUL

Üç yılı aşkın süredir izinli olan tutukluların birçoğunun yargılanmakta olduğu göz önüne alındığında, yetkililer infazda tek seferlik bir iyileştirmeyi tartışıyorlar. Önerilen değişiklik, açık cezaevlerinden izinli olarak gönderilen mahkumların, cezaevi dışında geçirdikleri süre boyunca herhangi bir suç işlememiş olmaları koşuluyla affına olanak tanıyacak.

İnfazın iyileştirilmesinin uygulanmasındaki en büyük zorluklardan biri, şu anda izinli olan 120.000 mahkumun yeniden hapsedilmesidir. Açık cezaevlerinden izin alan mahpusların çoğunun cezaevi dışındaki yaşamlarına ve işlerine yeniden kavuşmuş olmaları beklenmektedir. Onlar için hapishaneye geri dönmek rahatsız edici olabilir ve "kaçmalarına" neden olabilir. 120.000 tutuklunun yarısından fazlasının izin süresinin bitiminden sonra cezaevine dönemeyebileceği tahmin ediliyor. Bu düzenlemelerin nasıl uygulanacağı ve uzun vadede Türk ceza sistemine nasıl bir etkisi olacağı henüz bilinmiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.