Oruç Tutanlar Dikkat! Ezan Okurken Su İçmek Orucu Bozar Mı? İşte Merak Edilen Sorunun Cevabı…

Oruç Tutanlar Dikkat! Ezan Okurken Su İçmek Orucu Bozar Mı? İşte Merak Edilen Sorunun Cevabı…
Ramazan ayının gelmiş olmasından dolayı oruçla ilgili merak edilenler gündeme geldi. Ezan okunurken su içilip içilmeyeceği en çok merak edilen sorulardan biri! İşte detaylar...

Diyanet açıklaması ile oruçluyken sahurda ezan bitimine kadar su içilir mi sorusuna dini açıdan, ezan başlamadan öncesinde ağza alınan gıdanın ya da suyun yutulmasında sıkıntılı bir durum yokken, ezan başladıktan sonra bile bile içilen suyun orucu bozduğunu söylemek mümkün. Ezan başlamadan önce sahurun yapılması oruç için önemli bir konudur.

İMSAK VAKTİ NEDİR?

İmsak vaktinin başlangıcı, tan yerinin ağarması ile başlar. Bu vakit, takvimlerde imsak vakti olarak adlandırılır. İmsak vaktinden iftar saatine kadar ibadet niyeti ile, yemeden, içmeden, küfürden, kötü sözden, cinsel ilişkiden ve diğer orucu bozan durumlardan uzak durmalı el çekmek gereklidir. İmsak vaktinde ezan okunmaya başlandığı anda ağzınızda su varsa ve tam içersen ezan okunmaya başlamışsa dikkatli olmanız gerekmektedir. Bilerek ve isteyerek ezan okurken su içmeye başladıysanız eğer, ezan bitene kadar su içmeye devam ediyorsanız bu dini açıdan doğru bir durum değildir.

AĞIZDA KALAN KIRINTILAR

İmsak vakti girmiş olduğu halde, ezan okunurken yiyip içebilirim düşüncesi ile ezan okunurken yiyip içen biri bir gün kaza orucu tutmalıdır. Orucu vakti de sabah namazının vakti de imsak vakti ile başlamış olur. Ezan ister geç bir vakitte okunsun bu durumda herhangi bir değişim olmaz. İmsak vakti girdikten sonra ağızda kalan kırıntılar nohut tanesinden küçük ise bu zaman oruç bozulmaz. Ama nohut tanesinden büyükler ise bu durumda oruç kazası gereklidir. Oruç bozulmuş olur. Dişlerin arasında kalan susam ya da buğday tanesi benzeri pek az bir şeyi yutmak orucu bozmaz. Ancak böyle bir şey dışarıdan alınıp yutma olursa, oruç bozulur ve kaza gerektirir.

SÖZLÜK ANLAMI

Sözlükte, ‘kendini tutmak, el çekmek, geri durmak’ anlamlarına gelen imsak, dini bir terim olarak fecr-i sadıktan iftar zamanına kadar yemeden içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak demektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.