GAZİANTEP'TE YAŞANAN DEPREMİ ÖNCEDEN BİLİYORLARDI! Gaziantep’in Depremde Yaşayacağı Kayıplar 2021 Yılından Belliydi! O Raporlar Gün Yüzüne Çıktı!

GAZİANTEP'TE YAŞANAN DEPREMİ ÖNCEDEN BİLİYORLARDI! Gaziantep’in Depremde Yaşayacağı Kayıplar 2021 Yılından Belliydi!  O Raporlar Gün Yüzüne Çıktı!
SON DAKIKA DEPREM! Deprem felaketinden ağır ölçüde etkilenen şehirlerin başında gelen Gaziantep, özellikle Nurdağı ilçesinde büyük kayıplar verdi. Bugün ise ilçede yaşanan kayıpların aslında daha önceden tahmin edildiği ortaya çıktı. İşte kayıpları önleme potansiyeli yüksek olan o rapora ilişkin ayrıntılar…

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerden etkilenen Gaziantep ili, aynı gün içerisinde Nurdağı ilçesinde meydana gelen 6.4’lük bir deprem ile daha sarsılmıştı. Nurdağı ilçesini adeta ikiye bölen fay hattı birçok can kaybına sebep olurken ilçenin fay hattından uzak bir alana taşınmasına da karar verilmişti. Bugün ise AFAD’ın 2021 yılında Gaziantep iline yönelik hazırladığı bir rapor ortaya çıktı.

Yaşanan felaketten tam 2 yıl önce bir rapor düzenleyen AFAD, “İl Afet Risk Azaltma Planı” ismini vermiş olduğu raporda bugün yaşanan kayıpları harfi harfine tahmin etmiş olduğunu gözler önüne serdi.  İlgili raporda İslahiye ve Nurdağı’nda yaşananların da önceden tahmin edilmiş olduğu görüldü.

O İLÇELER İÇİN TAHMİNLER ORTAYA KONMUŞTU!

2021 yılında Gaziantep iline yönelik bir rapor hazırladığı öğrenilen AFAD, o raporda bugün yaşanmış olan felaketi adeta önceden haber verdi. “Kentsel dönüşüm alanları afet riski önceliğine göre belirlenmemiş” ifadelerinin yer aldığı raporda, Nurdağı ve İslahiye ilçeleri için “Olası bir depremde en yıkıcı etkiye uğrayacak” ifadeleri de kullanıldı.

Kentin zemin özelliklerine de değinilmiş olduğu raporda, şu ifadeler dikkat çekti: “İslahiye merkezi ile Nurdağı merkezindeki yapılaşma alüvyonları yumuşak, zeminin gevşek olduğu bölümde yoğunlaşmaktadır. Yeraltı suyu seviyesinin yüzeye yakınlığı, depremin şiddetini artırabilmektedir.

O ALANLARA DİKKAT ÇEKİLDİ!

AFAD’ın raporunda Gaziantep’in bazı mahallelerine dikkat çekilmiş olduğu görüldü. Raporun dikkat çeken o ifadeleri, şu şekilde kayda geçti: “Gaziantep şehir merkezinin eski yerleşim yerleri, yani yükseltilerin ortasında kalmış olan düz kısımları Emek, İncilipınar, Değirmiçem, Şehreküstü ve Çıksorut Mahalleleri ve buradan Perilikaya Mahallesi’ne doğru olan kısımlar genellikle alüvyonlar üzerine oturmaktadır. Şahinbey merkez ilçelerinin kırsal kesimlerinin bir kısmı, Oğuzeli ilçe merkezinin bazı yerleri, Oğuzeli ilçesinin kırsal kesimlerinde yer alan mahallelerinin büyük çoğunluğu, Barak Ovası’ndaki mahalleler ve Karkamış ilçe merkezinin büyük bir kısmı alüvyonlar üzerine oturmaktadır. Yanı sıra Nizip ilçesinin kırsal kesimlerinde bulunan mahallelerinin bir kısmı da alüvyonlar üzerinde oturmaktadır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.