Yaşanan Depremlerden Sonra Konut Satışları Düşüşe Geçti! Son Zamanların En Düşük Oranı Görüldü!

Yaşanan Depremlerden Sonra Konut Satışları Düşüşe Geçti! Son Zamanların En Düşük Oranı Görüldü!
Yaşanan depremlerden sonra bölgede hayat adeta durma noktasına geldi. Diğer şehirlerde de depremden dolayı konutlar için soru işaretleri oluştu. Satışlarda sert düşüş yaşandı. İşte detaylar...

Meydana gelen depremlerden sonra diğer illerde evlerin depreme karşı dayanıklığı ile alakalı sorular meydana geldi. Bu kapsamda ülke genelinde konut satışı şubat yıllık %18 azalma yalanırken 80 bin 31 kişi ve ev sahibi oldu. Bu durumda salgın sebebi ile kapanmaların meydana geldiği Mayıs 2021 tarihinden bu zamana en düşük oran kaydedildi.

YÜZDE ON SEKİZLİK AZALMA

Kahramanmaraş depremleri sonrasında konut satışlarına düşme meydana geldi. Yaşanan depremler vatandaşlar için bina dayanıklılığı konusunu düşündürdü. Bu anlamda ülke genelindeki konut satışı şubatta senelik %18 azalma yaşarken 80 bin 31 kişi de ev sahibi oldu. Salgın nedeniyle yaşanan kapanmalardan bu yana da tarihin en büyük düşüş seviyesi yaşandı. Banka kredili konut satışı da şubat ayında %12.7 oranında düşüş yaşayarak 17 bin 377 oldu. Kredili satışın payı da %217 olarak açıklandı.

İKİNCİ EL KONUT

Peşin ile senet gibi diğer satış çeşitlerinde de %19.3 azalma meydana gelerek 62 bin 674 olarak kayda geçti. Satışlarda ikinci el ağırlığını da sürdürdü. Şubat ayında sıfır konut satışı da %18.8 azalma yaşayarak 23 bin 476’ya düşmüş oldu. İkinci el de ise %17.7 oranında azalma ile 56 bin 555 olarak açıklandı. Toplam satışta ise ikinci el konut satışının payında %70.7 oranında bir yükselme meydana geldi.

YABANCIYA SATIŞTA ANTALYA İLK SIRADA

TÜİK tarafından açıklanan bilgilere göre de yabancılar için yapılan konut satışları şubatta bir öncesi seneye ayı ayına göre %27 azalma yaşadı ve 3 bin 350 olarak kayda geçti. Toplam satışta da olduğu üzere, yabancı için satışta son 21 ayın en düşük oranı elde edildi. Yabancıya yapılan satışta ilk sırayı bin 261 konut ile Antalya’ almış olurken, 133 bin ile de İstanbul ve 225 konut ile de Mersin izlemiş oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.