Asgari Ücrete Ara Zam Yapılacak Mı? Asgari Ücret 11 Bin 760 TL’mi Oluyor? İşte Detaylar…

Asgari Ücrete Ara Zam Yapılacak Mı? Asgari Ücret 11 Bin 760 TL’mi Oluyor? İşte Detaylar…
2023 yılında asgari ücrete gelen zammın ardında, asgari ücrete ara zammın yapılıp yapılmayacağı ve ara zam ile 2023 yılında asgari ücretin ne kadar olacağına dair araştırmalar yapılıyor. İşte detaylar...

2023 yılında asgari ücrete zam yapılmış ve bu zam kapsamında en düşük emekli maaşı da 5.500 TL olarak belirlenmişti. Hem asgari ücrete hem de emekli maaşlarına yapılan zamların ardından vatandaşlar şimdi de asgari ücrete ara zammın yapılmasını bekliyor.

Ara zammın yapılıp yapılmayacağı ve asgari ücrete ara zammın yapılması halinde, asgari ücretin ne kadar olacağına dair yapılan aramalar, arama motorlarındaki ilk sıralarda yer aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, deprem bölgesine yeni asgari ücret tarifesine dair yoğun bir talep olduğunu belirtti ve asgari ücretin brütü kadar bölüme prim muafiyetinin de değerlendirildiğini açıkladı.

ASGARİ ÜCRETİN BRÜTÜ ÖDENEBİLİR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, depremden etkilenen on bir ilimizdeki vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi adına gerçekleştirdiği çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, deprem bölgelerindeki göçün önlenmesi adına brüt asgari ücretin net ücret olarak ödenmesi talebinin gündeme alındığının ifade etti. Gelen taleplerin kabul edilmesi durumunda, on bir ilde asgari ücret 11 bin 760 liraya yükseltilecek.

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET

Uzmanlar, deprem bölgelerinden gelen taleplere dair şu açıklamaları yaptı; ‘’Yoğun göç yaşanan depremzede on bir ilde 3 milyon 250 bin sigortalı çalışan bulunuyor. Bunun yaklaşık 500 binini memurlar, 440 beni esnaf ve tarımda kendi hesabına çalışanlar oluşturuyor. Bunların dışında bir ya da daha fazla işverene hizmet akdi ile bağlı ücret karşılığı sigortalı çalışan sayısı da 2 milyon 300 bini geçiyor. Binlerce çalışanın yaşamını yitirdiği bu kentlerde göçün önlenmesi için belirli bir süre brüt asgari ücret ödenmesi istihdamda kalıcılığı sağlar. Buna bölgesel asgari ücret demek doğru değil. OHAL döneminde devreye alınan bir tedbir olarak görülmeli.’’ Yapılan bu açıklamalar dahilinde, asgari ücretteki ara zammın şu an için sadece depremden etkilenen bölgeler için geçerli olduğu anlaşılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.