Karadeniz'de Tehlikeli Gerginlik! ABD İHA'sı Düştü Tansiyon Yükseldi! Yeni Savaşın İlk Fitili Ateşlendi Mi?

Karadeniz'de Tehlikeli Gerginlik! ABD İHA'sı Düştü Tansiyon Yükseldi! Yeni Savaşın İlk Fitili Ateşlendi Mi?
Rus savaş uçağı ile ABD İHA’sı Karadeniz’de karşılaştı… ABD İHA’sı düştü mü bilerek düşürüldü mü? Tansiyonu yükselten anların detayları ve yapılan açıklamalar haberimizde…

Karadeniz'de yaşanan bir olay Rusya ile ABD arasındaki gerilimi tırmandırdı. Spesifik olarak, bir ABD MQ-9 Reaper insansız hava aracı (İHA), uluslararası hava sahasında çalışırken iki Rus Su-27 savaş uçağı tarafından durduruldu. Karşılaşma sırasında uçaklardan biri İHA ile çarpışarak pervanesinin hasar görmesine ve sonuçta Karadeniz'e düşmesine neden oldu.

ABD’DEN İLK AÇIKLAMA: PROFESYONEL DEĞİL

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM), iki Rus Su-27 uçağının Karadeniz'de bir ABD MQ-9 İnsansız Hava Aracını taciz ederek profesyonel olmayan davranışlarda bulunduğunu bildirdi. Olay sonucunda MQ-9 uluslararası sulara düştü. EUCOM, ABD Hava Kuvvetleri'ne ait MQ-9 istihbarat, gözlem ve keşif İHA'sını önleyen Rus pilotların eylemlerini kınayan yazılı bir açıklama yaptı. MQ-9 İHA'nın ABD ordusu için değerli istihbarat ve keşif yetenekleri sağlayan kritik bir araçtı

Resmi raporda şöyle belirtil: Sabah 7:30 civarında, bir Rus Su-27 savaş uçağı, bir MQ-9 insansız hava aracının pervanesiyle çarpıştı. Buna cevaben ABD Kuvvetleri, MQ-9'u Karadeniz'deki uluslararası sulara bırakmak zorunda kaldı. Çarpışmadan önce Su-27, profesyonel olmayan bir şekilde pervasızca MQ-9'a yakıt püskürttü ve önünden uçarak önemli çevresel hasara neden oldu. Bu olay, Rus pilotunun profesyonellikten yoksun, beceriksiz ve emniyeti hiçe saydığının açık bir göstergesidir.

BEYAZ SARAY NE DEDİ?

Karadeniz'de yaşanan gerginliğin ardından Beyaz Saray, ABD uçağının kimseye tehdit oluşturmadığını ve uluslararası hukuk çerçevesinde hareket ettiğini açıklayan bir açıklama yaptı. ABD, Ukrayna-Rusya çatışmasının başlangıcından bu yana bölgeyi izlemek için Reaper insansız hava araçlarını kullanıyor. Düşürülen MQ-9 İHA'nın enkazını almak için Karadeniz'de ABD savaş gemisi olmadığını belirtmekte fayda var.

ABD Ordu komutanlığından yapılan açıklamada “Karadeniz üzerinde bir İHA'nın Rus pilotlar tarafından düşürülmesiyle ilgili son olayın münferit bir olay olmadığına dikkat çekilmiştir. Aksine, onlar tarafından gerçekleştirilen bir dizi tehlikeli eylemin devamıdır. Bu davranışlar sadece tehlikeli değil aynı zamanda yanlış hesaplamalara neden olma potansiyeline sahiptir.” denildi.

ABD, bu konuyu ele almak için Rusya'nın Washington Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.