Tahıl Koridorunda Yeni Karar! Tüm Dünyayı Etkileyen Tahıl Koridorunun Süresi Uzatıldı!

Tahıl Koridorunda Yeni Karar! Tüm Dünyayı Etkileyen Tahıl Koridorunun Süresi Uzatıldı!
Tahıl koridoru hakkında yeni gelişme! Türkiye ile BM arabuluculuğunda imzalanan tahıl koridoru 18 Mart’ta sona eriyor! Ancak müzakereler sonrasında süre uzatıldı! İşte detaylar...

Türkiye ile Birleşmiş Milletler ’in arabulucu olarak yer aldığı ve 18 Mart tarihinde sonra erecek olan tahıl koridoru hakkında yeni karar çıtı. Rusya’da bütün dünyayı rahatlatacak olan yeni karar çıkmış oldu. Konuya dair Rusya, süre uzatımına gitti. Rusya, yürütülen müzakerelerin sonunda anlaşmasının iki ay daha uzamasını kabul etmiş oldu. Bu anlamda tahıl koridoru 2 ay daha gündemde olacak.

RUSYADAN ONAY ÇIKTI

Dünyanın en büyük takıl üretici olan Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın etkisi, bölgeyi de aşarak tüm dünya için gıda krizi alarmları verdi. Savaş sebebi ile Ukrayna tahılının yüklü olduğu gemilerin ülke limanından çıkış yapamıyor oluşu gıda sektörü için kırmızı alarmları çaldırmış oldu. Fakat Türkiye ile Birleşmiş Milletler ‘in araya girerek iki ülkenin temsilcileri ile yürütülmüş olan yoğun bir diplomatik çaba sonuç vermişti. Temmuz 2022 tarihinde tahıl koridoru anlaşması için imzalar atıldı. Süresinde sona yaklaşılan tahıl koridoru, Kasım 2022’de yapılan anlaşma ile 18 Mart tarihine kadar uzatılmasına karar verilmişti.

TÜRKİYE ARABULUCUK YAPMIŞTI

Bütün dünya için son derece önem taşıyan tahıl koridoru anlaşmasının tekrardan uzatılmasını adına Rusya ile Birlemiş Milletler heyeti İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelmiş oldu. Türkiye’nin de katkısı olan anlaşma, yapılmış olan toplantının sonrasında imzalar atıldı. Yeni karar ile Rusya, tahıl koridorunun iki ay daha uzaması yönünde kararı onaylamış oldu.

GÖRÜŞMEYE KATILAN İSİMLER

Cenevre’de Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılmasına dair Birleşmiş Milletler (BM) ile Rusya arasında görüşmeler gerçekleşti. Görüşmeye Rusya’yı temsilen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey verşinin, BM’yi temsilen de BM Genel Sekreter Yardımcısın ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffıths ile Birleşmiş Milletler Ticaret ile Kalınma Konferansı (UNCTAD) Genel Sekreteri Rebecca Greenspan katılan isimlerden oldu.

Gerçekleşmiş olan ilk tur görüşmelerinden sonrasında, Rus basına bilgi veren Verşinin, yeni turun gerçekleştiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.