EYT’de Tazminat Ve Brüt Ücreti Kafa Karıştırmaya Devam Ediyor! Uzman İsim Detaylarıyla Açıkladı!

EYT’de Tazminat Ve Brüt Ücreti Kafa Karıştırmaya Devam Ediyor! Uzman İsim Detaylarıyla Açıkladı!
EYT çerçevesinde hem işverenin hem de çalışanın kafasında pek çok soru işareti bulunuyor. Her iki tarafta da herhangi bir hak kaybı olmaması için araştırmaya devam ediyorlar! İşte detaylar...

  EYT mağduriyetini gideren yasa, 3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu. Ortalama 5 milyon çalışanı etkileyen düzenleme çerçevesinde 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi anında emekli olabilecek. Kanunun aramış olduğu koşullara sahip olanlar herhangi bir zaman sınırı olmaksızın, SGK ile e-Devlet üstünden başvuru yapabilecek. Bütün açıklamamalara rağmen zihinlerde birçok soru yer almakta.

HER İKİ TARAFINDA AKILLARINDA SORU İŞARETLERİ VAR

Çalışanlar tarafından, ‘EYT çerçevesinde emekliliğe başvuru yapanların hukuki durumu ne olacaktır? Bu süreçlerde, çalışan ve işverenin karşılıklı hak ile yükümlülükleri neler?’ benzeri soruların cevapları merak edilirken, işverenler de ‘Kıdem tazminatı ödemesi yapacağım, çalışanın emekli olup çalışmaya devam etmesi durumunda, aleyhime bir durum söz konusu olur mu?’ benzeri sorularına cevaplar aranmakta.

UZMAN İSİM AÇIKLADI

EYT’lilerin ve işveren tarafından sorularına cevap veren iş hukuku alanında uzman isim Arabulucu Filiz Metin, ‘Çalışan işten ayrıldığında eğer varsa senelik izin ücreti ile çalışmasından kaynaklanan kıdem tazminatı içinde olmak üzere bütün işçilik alacakları kendine ödenmeli’ diye açıklama yaptı.

KIDEM TAZMİNATI İÇİN SON GİYDİRİLMİŞ BRÜT ÜCRETİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULACAK

Emeklilik sonrasında, çalışmaya devam etmek isteyen kimselerin sigorta girişinin işveren tarafınca tekrardan yapılacağını açıklamasına ekleyen Metin, şu şekilde devam etti; ‘Bu durumda çalışan çalıştığı ilk zamana alakalı olarak, isterde kıdem tazminatını almadan çalışmayı sürdürecek. Emeklilik sonrasındaki dönemde ikinci çalışma dönemi olarak tanımlamış olursak; bu ikinci çalışma dönemi bir gün sona ermiş olduğunda, çalışanın hem birinci hem de ikinci çalışma zamanı dikkate alınarak son giydirilmiş olan brüt ücreti üstünden kıdem tazminatı için hak sahibi olacaklar. Diğer hak ile alacakları varsa onlarda ikinci çalışma zamanın sonunda ödemesi yapılacak. Kıdem tazminatını alıp devam edenlerde de ikinci kıdem tazminat için yeni sözleşme tarihi göz önünde bulundurulan unsurlardan olacak.’

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.