Epilepsi Hastası Şifayı Türkiye'de Buldu! Doç. Dr. Sait Öztürk Dünyaya Dokunmaya Devam Ediyor!

Türkiye Epilepsi hastalığının tedavisinde dünya merkezi olmaya devam ediyor. 9 Yıl önce şiddetli kafa travması yaşayan ve bu travma sonrası epilepsi nöbetleri başlayan Cibutili hasta, şifasını Dr. Sait Öztürk'ün ellerinden buldu. Doç. Dr. Sait Öztürk tarafından gerçekleştirilen Beyin Pili ameliyatı ile hastanın nöbetleri %80 oranında azaldı. İşte detaylar...

Halk arasında sara hastalığı olarak da bilinen epilepsi, şiddetli nöbetlere ve ölüme dahi neden olan sonuçlar doğuruyor. Epilepsi tedavisinde ise ilaç tedavisinin dışında son dönemde teknolojik gelişmelerin olduğu cerrahi yöntemlerle de epilepsi nöbetleri büyük oranda önlenebiliyor. Bu gelişmeler ışığında beyin pili ameliyatı da epilepsi nöbetlerini önlemek adına çare oluyor. 9 yıl önce kafa travması ardından durdurulamayan epilepsi nöbetleri geçiren 33 yaşındaki Cibutili Mahad Ahmed Houssein, tedavi için Türkiye’nin yolunu tuttu. Türkiye’de beyin içerisine pil yerleştirilerek tedavi edilen Cibutili hastanın nöbetleri ilk aşamada yüzde 80 oranında azaldı. Dünyada çok nadiren beyin pili teknolojisi ile ameliyat edilen epilepsi hastalarında uygulanan bu başarılı operasyon, Türkiye’nin de tıp alanında teknolojik gelişmişliğini ortaya koydu.

“Ameliyat en az yüzde 80 oranında epilepsi nöbetlerini önlüyor’’

Türkiye’de ilk kez uygulanan bu ameliyatın detaylarını Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sait Öztürk verdi. Öztürk, “Hastamızda 9 yıl önce yüksekten düşme sonucu şiddetli bir kafa travması oluşmuştu. Hastalığın geldiği aşamada ilaç ile tedavi edilemediğini gördük. Hasta bize sosyal medya üzerinden ulaştı. Kendisini ülkemize davet ettik ve hastanemizdeki kontrollerimiz sonrasında hastaya cerrahi bir müdahale yapılması gerektiğini kararlaştırdık. Epilepsi tanılı hastaya ülkemizde ilk defa yapılan beyin pili ameliyatı uyguladık. Ülkemizde ve yakın coğrafyada (Doğu Avrupa, Türkiye ve Türki Cumhuriyetler) bu ameliyat daha önce yapılmamıştı. Beyin pili ameliyatı çok güvenli bir ameliyattır. Bu ameliyat ile yüzde 80 oranında nöbetlerin azaldığını ve hayat kalitesinin arttığını görüyoruz’’ dedi.

“Epilepsi hastasına yapılan beyin pili ameliyatı Türkiye’de bir ilk’’

Bu operasyonun ülkemizde ilk defa yapıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Öztürk, “Ameliyatımız ortalama üç saat sürdü. Ameliyattan dört saat sonra hastamız oturdu, beslenmeye başladı. Hastalarımızı 3 gün hastanede gözetim altında tutuyoruz ve dördüncü gün hastamız günlük yaşantısına başlıyorlar. Beyin pili tedavisiyle hastalarımızın yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyoruz. Nöbetler yüzde 80 oranında, bazı hastalar için ise yüzde 100’e yakın oranlarda önlenebiliyor. Kullandığımız şarj edilebilir pil teknolojisi ile pilin ömrü 18 yıla kadar uzuyor. Mevcutta uygulanan ilaç tedavisi hastaların ortalama yüzde 30’luk kısımda etkili olamıyor. Bu gruptaki dirençli epilepsi hastalarında beyin pili ve açık ameliyatların daha etkili olduğunu söyleyebiliriz. Beyin pili takıldığında ilaç tedavisine yine ek olarak devam ediliyor, ilerleyen dönemlerde ise ilaç dozlarını azaltmayı önerebiliyoruz’’ diye konuştu.

Türkiye’de sağlık alanında yaşanan gelişmeleri de vurgulayan Doç. Dr. Öztürk, “Sağlık alanında deneyimlerimiz ülkemizi bölgede ön plana çıkardı. Yüksek teknoloji ürünlere ulaşılabilirliğimizin olması, cerrahi olarak tecrübelerimiz üst düzey olması yurt dışından hastaların da ülkemizi tercih etmesinde etkili oluyor’’ ifadelerini kullandı.

“Ameliyat sonrası hiç nöbet geçirmedim’’

Cibuti’den gelerek Türkiye’de ameliyat olan epilepsi hastası Mahad Ahmed Houssein ise geçirdiği beyin pili ameliyatı ile ilgili olarak, “9 yıl önce geçirdiğim kaza sonrasında epilepsi hastalığım başladı. Her iki ayda 1-2 kere nöbet geçirirdim. Ameliyat sonrası hiç nöbet geçirmedim. Önceki hayatım çok kötüydü, ameliyat öncesi ve sonrası arasında yaşam kalitesi olarak büyük fark var’’ dedi.

DR. SAİT ÖZTÜRK KİMDİR?

1982 doğumlu olup, İstanbul Marmara Üniversitesinden 2007 yılında mezun olan Dr. Sait Öztürk; 2009-2014 yılları arasında nöroşirurji eğitimini tamamladı. 2014 yılında Amerika Birleşik Devletleri Harvard Tıp Fakültesi Beth Israel Deaconess Medical Center’da Prof. Dr. Ron L. ALTERMAN gözetiminde Fonksiyonel Nöroşirurji (Hareket Bozuklukları – Epilepsi Cerrahisi – Nöromodülasyon Cerrahileri) alanında eğitimini sürdürdü. 2016 yılında Yardımcı Doçentlik, 2019 yılında ise Doçentlik unvanını aldı. 2015 yılından bu yana ağırlıklı olarak Fonksiyonel Beyin Cerrahisi ameliyatları ile ilgilenen Doç. Dr. Sait OZTURK, o tarihten bu yana kadar Parkinson hastalığı, distoni hastalığı ve esansiyel tremor hastaları başta olmak üzere 200’den fazla derin beyin stimülasyonu cerrahisi uygulamıştır.

Ayrıca Rusya, Orta Doğu, Balkanlar, Türkiye ve Türki Cumhuriyetler coğrafyasında ilk defa ilaca dirençli epilepsi, tedaviye dirençli majör depresyon gibi hastalıklarda derin beyin stimülasyonu cerrahisini uygulayan hekimdir.

Doktor Sait Öztürk, son 5 yılda uluslararası 50’den fazla çalıştay veya kongreye uzman konuşmacı olarak davet edilmiş, birçok ülkede fonksiyonel beyin ameliyatları için misafir edilmiş ve farklı ülkelerde meslektaşlarına ve hastalara yardımcı olmuştur. 2023 yılı itibariyle 26 farklı ülkeden toplam 600 üzerinde hastanın fonksiyonel cerrahi tedavisinde yüksek başarı oranları ile hizmet sunmuştur.

Uluslararası 60 üzerinde bilimsel çalışma, çok sayıda kitap bölümü yazarlığı, nöromodülasyon alanında birçok kitapta editörlük yapmıştır. Halihazırda birçok SCI kapsamında dergide hakemlik görevi vardır. EANS (Avrupa Beyin Cerrahisi Cemiyeti) ve TND (Türk Nöroşirurji Derneği) üyesi olup, Stereotaktik-Fonksiyonel-Ağrı ve Epilepsi Grubunun yönetim kurulu üyesidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.