Lübnan’da Mahalle Arasındaki Esnaf Bile Para Sayma Makinesi Kullanıyor! Banknotlar Elle Sayılamıyor!

Lübnan’da Mahalle Arasındaki Esnaf Bile Para Sayma Makinesi Kullanıyor! Banknotlar Elle Sayılamıyor!
Lübnan’da yerel para birimi liranın dolar karşısında yaşadığı tarihi değer kaybından sonra, banknotların artık ceplere sığmadığı açığa çıktı. En küçük işletmeci bile artık para sayma makinesi kullanılıyor! İşte detaylar...

Lübnan’da yerel para birimi dolar karşısında inanılmaz bir değer kaybı yaşadı. Bu olaydan sonra artık kağıt paraların ceplere sığmadığı öğrenildi. En küçük esnaf bile para sayma makinesi kullanmak zorunda kalırken, elektronik ürünler satışı yapan bir esnaf dükkanında en çok satılan ürünlerden birinin para sayma makinesi olduğunu ifade etti.

Reklam panolarının da para sayma makinesi ile kasa reklamları ile dolmuş olduğu aktarıldı. Bunun haricinde bir kebapçı esnafı da müşteriden almış olduğu paranın artık elle sayılacak gibi olmadığını açıkladı.

KAĞIT PARALAR CEBE SIĞMIYOR

Lübnan’da 2019’dan bu yana ekonomik kriz yaşanmakta. Bundan dolayı Lübnan lirasındaki değer kaybı önlenemiyor. Kriz başlangıcında 2020’da 1 dolar ortalama 1500 lira iken şimdiler de karaborsada 80 bin TL üstünde işlem alıyor. Lübnanlılar 100 dolar bozmuş oldukların ellerine 80’den çok banknot geçiyor. Bu durum da en küçük esnaf dahi artık para sayma makinesi kullanmak zorunda kaldı. Günün büyük bir bölümünün para saymak ile geçmiş olduğunu aktaran esnaf, birkaç dürüm ile içecek alındığında bile müşterinin verdiği parayı elle sayamadığını açıkladı.

ESNAF GÜNÜN ÇOĞUNU PARA SAYARAK GEÇİRİYOR

Lübnan’da şimdi tedavüldeki en yüksek değeri olan kağıt para ‘100 bin’ lira. Lübnanlılar kriz öncesinde 100 dolar bozdurmuş olduklarına döviz ofisinden almış oldukları 150 bin lira için sadece 2 banknot yeterli oluyordu. Şimdi de ellerine geçen banknot sayısı 80’i geçmiş oluyor. Durum böyle olunca da pek çok esnaf vakit kazanmak, yanlış hesap yapmamak adına ‘para sayma makinesi’ alımlarına başladı. Bugün ise mahaller arasında esnaflık yapan manavlarda bile para sayma makinesine rastlamak mümkün.

PARA SAYMA MAKİNELERİ SATIŞTA

Ülkede ekonomik krizle birlikte ciddi elektrik kesinleri de meydana gelmeye başladı. Devlet elektriğinin kesilmesinden sonra güneş enerjisi ile şarjı yapılan pillere ilgi de artmış durumdaydı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.