Depremden iki ay önce rapor hazırlanmış! İŞTE GAZİANTEP'TE İLÇELERİN YIKIM RAPORU!

Depremden iki ay önce rapor hazırlanmış! İŞTE GAZİANTEP'TE İLÇELERİN YIKIM RAPORU!
6 Şubat tarihinde yaşanan Asrın Felaketi öncesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Gaziantep İl Müdürlüğü tarafından depremde büyük yıkıma uğrayan Nurdağı ve İslahiye ilçelerine yönelik yapı stoku taraması yapıldığı ortaya çıktı. Söz konusu raporda, ilçelerdeki konutların büyük kısmının 2018 yılı öncesi yapıldığına dikkat çekilerek, bu yapıların yıkılması ile ilgili görüş bildirildi. Depremden iki ay önce hazırlanan rapor, ilçedeki tehlikenin büyüklüğünü ortaya koydu…

İnşaat Mühendisleri Odası  Gaziantep Şubesi tarafından hazırlanan  Deprem Master Planı, Gaziantep Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kurumların katılımıyla düzenlenen protokol ile imzalanmıştı. Protokolün ardından hızlı bir şekilde uygulanması beklenen planda beklenen olmamıştı. 2022 yılında Gaziantep Valiliği tarafından alınan karar ile kentteki yapı stokunun çıkarılması için çalışma başlatılmıştı.

TEHLİKE ARZ EDİYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Gaziantep İl Müdürlüğü tarafından Gaziantep Valiliğine sunulan  İslahiye ve  Nurdağı ilçelerine ait raporlar, 6 Şubat günü yaşanan depremde olacakların adeta gözler önüne sermiş. Söz konusu raporda, 2018 yılı öncesinde inşa edilen konutların teknik açıdan kusurlu ve tehlike arz ettiği kaydedildi.

YAPI STOKU ÇIKARILDI
Buna göre, “İslahiye İlçesinde Ruhsatlı Yapı sayısı 3 bin 215. Bu yapıların 2999’u 2018 yılı öncesi ruhsat verilen yapılar oldu. 2018 yılı sonrasında ruhsat verilen yapı sayısı ise 216 oldu.

Nurdağı ilçesinde ise ruhsatlı bina, kamu, iş yeri, mesken sayısı 11 bin 225 oldu. Bu yapılarda 2018 yılı öncesi verilen ruhsat sayısı 144, 2018 yılı sonrasında verilen ruhsat sayısı ise 165 oldu.

RİSK DURUMU ANALİZ EDİLMELİDİR
Raporda, “2018 yılı ruhsatlı betonarme binaların 2017 yılı deprem yönetmeliğine göre projelendirildiği düşünülerek, 2018 ve öncesi betonarme yapıların deprem risk analizinin yapılması gerekmektedir. Boşluklu briket olarak şehir merkezi veya köylerde yapılmış olan her türlü yapının, taşıyıcı sisteme sahip olmamaları nedeniyle riskli yapı olarak değerlendirilerek yıkılması gerekmektedir. İslahiye ve Nurdağı bölgesinde bulunan yapıların yapı karakteristikleri, yapım tekniği ve malzemelerinin detaylı olarak incelenmesi için yeterli miktarda ekip oluşturularak yerinde inceleme ile risk durumu analiz edilmelidir” ifadeleri yer aldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.