Uzman İsimden EYT Başvuru Uyarısı! Kıdem Tazminatının Yanmaması İçin 8 Kod’a Dikkat!

Uzman İsimden EYT Başvuru Uyarısı! Kıdem Tazminatının Yanmaması İçin 8 Kod’a Dikkat!
EYT’nin yürürlüğe girmesinden sonra ilk maaşlar için oldukça az bir zaman kaldı! Sosyal güvenlik uzmanları da kıdem tazminatına yönelik önlemleri açıkladı! İşte detaylar!

Yürürlüğe giren EYT sonrasında ilk maaşların alınmasına az bir zaman kaldı. Sosyal güvenlik uzmanları da bu kıdem tazminatı için belli başlı birtakım önlemlerde bulunmakta. Kıdem tazminatının yanmaması adına iş çıkışlarındaki kod farklarına dikkat çekildi. ‘8 kod’un haricinde farklı bir koda ile çıkış verilmiş olursa kıdem tazminatının alınamayacağı açıklanamayan bilgiler arasında yer aldı. Konuya dair merak edilen ayrıntılar haberimizde!

SIK SORULAN SORULAR

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının yürürlüğe girmesi ile sistemin nasıl işleyeceği konusu büyük bir soru işareti olarak gündemde yer almakta. Kıdem tazminatının ne olacağı, ilk maaşların ne zaman yatacağı, işe döneceklerde hak kaybı olup olmayacağı soruları oldukça merak edilmekte. Vatandaşlar tarafından bu sorular oldukça sık bir şekilde araştırılıyor.

UZMANDAN KIDEM TAZMİNATI UYARISI

Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Başkanı Mali Müşavir Emin Yılmaz’ın bir gazete yapmış olduğu açıklamalara göre, 8 Eylül 199 tarihinden önce iş girmiş olan SKK, Bağ- Kur ve Emekli Sandığı çerçevesindeki vatandaşların belirtilmiş olan prim gün sayısını tamamlamış olması gerekmektedir. Başvuru için de herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır.

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz 8 Kod’a için dikkatleri çekti. Şu açıklamada bulundu; 1’den 50’ye kadar kodlar bulunuyor. 8 Kod emeklilik adına çıkışı kapsamakta. Farklı bir kod ile çıkış vermek emeklilik adına engel durum değil fakat 8 Kod işverenle çalışan arasındaki kıdem tazminatı konusunda bir kanıt oluyor. Farklı olan bir kodla çıkış verilmiş olursa, kıdem tazminatı sıkıntıya girebilir. Bu durumda iş mahkemelerine yansır, dedi.

İŞE DÖNÜŞ İÇİM 30 GÜN ŞARTI

Çalışan aynı gün tahsis istediğinde bulunursa ertesi gün yeniden sosyal güvenlik destek primine tabi bildirim yaparak aynı yer aralıksız olarak çalışmaya devam edecek. Bütün bunların yanında, EYT’den emekli olanlar 30 gün içinde ayı yerde çalışmaya başlarlarsa %5 oranında sosyal güvenlik destek primi indiriminden yararlanabilir.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.