Süt Parası Ödeneğinden Nasıl Yararlanılır? Süt Parası Başvurusu İçin Detaylar!

Süt Parası Ödeneğinden Nasıl Yararlanılır? Süt Parası Başvurusu İçin Detaylar!
Yeni doğum yapan annelere, devlet tarafından süt parası verilmektedir. Ödemeler, Sosyal Güvelik Kurumu tarafından yapılmaktadır. Süt parası sigortalı anneye yapıldığı gibi sigortası olmayan babaya da yapılmaktadır. İşte detaylar...

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yeni doğum yapan sigortalı annelere ya da sigortası olmayan babalara yapılan sosyal yardım, emzirme ödeneği olarak geçmektedir. Emzirme ödeneği, genel olarak süt parası olarak bilinmektedir. Geçerli olan kanuna göre, belirli şartlara uyan kişilerin almaya hak kazandığı emzirme ödeneği başvurusu, ilgili kurumlar tarafından alınmaktadır.

Emzirme başvurusu ya da süt parası için başvuruların nasıl ve nereye yapılacağı, yeni doğum yapan kişiler tarafından araştırılmaktadır. Geçerli sisteme göre, memurların ödemeleri kurumları tarafından yapılırken, 4A ve 4B kategorilerinde yer alan işçilerin süt parası ödemeleri ise, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılmaktadır.

EMZİRME PARASINDAN YARARLANANLAR

Emzirme ödeneği ya da süt parası, canlı doğum yapan sigortalı anne ya da canlı doğum yapan sigortasız annenin, sigortalı eşinin hesabına yapılan maddi yardım olarak bilinmektedir. Diğer yandan, hizmet akdine tabi ya da kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmalardan dolayı gelir ya da aylık alan kadına veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine emzirme ödeneği yapılmaktadır. 4A ve 4B kategorisinde çalışanlara ödemeler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılmaktadır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olanların ödemeleri ise, ilgili kurumları tarafından yapılmaktadır.

EMZİRME ÖDENEĞİ 520 TL

4A Kategorisinde sigortalı olarak bir çalışanın emzirme ödeneğinden yararlanabilmesi için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta primi ödenmiş olması gerekmektedir. 4B kategorisindeki sigortalı çalışanlar için ise, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta primi ödenmiş olmalıdır. Aynı zamanda emzirme ödeneğinden yararlanabilmek için doğumun canlı olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Her bir çocuk için ayrı ayrı ödenen emzirme ödeneği 2023 yılı için 520 lira olarak ödenmektedir. Süt parasının alınması için doğum raporu ile birlikte doğumun gerçekleşti hastaneye başvuru yapılır. Hastanede bulunan ilgili personel gerekli işlemleri tamamlar ve on beş içerisinde sisteme kayıtlı banka hesaplarına emzirme ödeneği aktarılır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.