TÜİK GSYH Büyümesini Açıkladı! EYT’liler Bir Zam Daha Geldi!

TÜİK GSYH Büyümesini Açıkladı! EYT’liler Bir Zam Daha Geldi!
Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılına ait gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesini açıklamıştı. TÜİK tarafından yapılan bu açıklama ile EYT’lilerin emekli maaşlarına yansıyacak zam oranı da belli oldu. İşte detaylar...

Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılı gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi ile ilgili açıklamalarını geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Milli gelirdeki artış oranının açıklanması ile EYT düzenlemesi kapsamında emekli olacak vatandaşların da aylık maaşlarına yansıyacak zam oranı belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu Türkiye’nin 2022 yılına ait gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme oranını yüzde 5,6 olarak açıkladı. 2022 yılına ait açıklanan büyüme oranı, yüzde 5 olan tahminlerin üzerinde gerçekleşti. 2022 yılına ait gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme oranı, bu yıl ocak ayından sonra emekli olanların aylıklarına da yansıtılacak.

ARTIŞ YÜZDE 1,68 ORANINDA OLACAK

Habertürk'ün haberine göre; aylıklarda yıllık yüzde 5,6 olarak açıklanan büyüme oranının yüzde 30’u oranında artış olacak. Bu düzenleme ile aylıklarda yüzde 1,68 oranında bir fark meydana gelecek. İlk kez emekli olacak kişilerin aylığı, çalışma hayatı boyunca SGK’ya bildirilen prime esas kazançların güncel tutarı üzerinden bağlanıyor. 2008 yılından sonraki yıllara ait kazançların güncel tutarı ise, yıllık tüketici fiyat endeksi artışının yüzde 100’ü ile yıllık GSYH artışının yüzde 30’u esas alınarak belirlenen güncelleme katsayısı ile hesaplanıyor. 2022 yılına ait tüketici fiyat endeksindeki artış yüzde 64,27 olarak açıklanmış, milli gelirdeki yıllık artışın yüzde 30’u da 1,68 olmasından dolayı, 2022 yılı güncelleme katsayısı da 1,6703 olarak belirlendi. Bu hesaplama ile 2022 yılındaki kazançların yüzde 67,03 oranında arttırılacak güncellenmesi olarak açıklandı.

ORAN EYT MAAŞLARINA YANSIYACAK

EYT düzenlemesi kapsamında emekli olacak kişilerin ilk aylıkları nisan ayında ödenmeye başlanacak. Nisan ayında başlanacak ödemelerde, ocak ayında gördükleri tutara göre, yüzde 1,68 oranında zam yapılacak. Nisan ayında hesaplara yatmaya başlanacak emekli aylıkları, yeni hesaplamaya göre ödenecek. EYT yasasından bağımsız olarak emeklilik dilekçesini 1 Ocak’tan sonra vermiş olan özel sektördeki SSK çalışanları ve BAĞ-KUR’lular ile 15 Ocak’tan sonra veren kamu işçilerinin aylıklarında da mevcut artış olacak. Geçmiş yıllarda emekli olanların aylıkları ise, herhangi bir değişim olmayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.