4 ilde fahiş fiyat soruşturması başladı! Gaziantep'te KİRA SORUŞTURMASI BAŞLAYACAK MI?

4 ilde fahiş fiyat soruşturması başladı! Gaziantep'te KİRA SORUŞTURMASI BAŞLAYACAK MI?
Kahramanmaraş merkezli depremlerden olumsuz etkilenen Gaziantep’te kira ve konut fiyatları adeta uçtu. 1+1 konut kiralarının dahi 5 bin TL’den başladığı kentte, 50 bin TL’ye kadar yükselen kira bedelleri vatandaşları isyan ettirdi. 4 ilde Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından başlatılan fahiş kira soruşturmaları sonrası gözler Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığına çevrildi.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,5 şiddetindeki depremler 11 ilde yıkıma neden oldu.  Gaziantep’te İslahiye ve  Nurdağı ilçeleri başta olmak üzere büyük yıkım yaşandı. Depremin ardından hasar tespit çalışmaları yüzde 78 oranında tamamlanırken, kentte 17 bin 100 bina ve 38 bin 940 bağımsız birim için acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık tespiti yapıldı.

KİRA DESTEĞİNİ FIRSAT BİLDİLER!
Depremzedelerin yaşadığı bir başka sorun ise emlak firmaları ve ev sahiplerinden oldu.  Deprem sonrası kent genelinde kiralık konut fiyatları adeta fırladı. Evleri ağır hasarlı ve yıkık durumda olan aileler, devletin sağladığı kira desteğinden de faydalanarak yeni bir yuva arayışına girerken, kentte kira fiyatları katlandı.

1+1 DAİRELER 5 BİN TL!
Kentte Şubat ayı öncesinde eşyalı 1+1 dairelerin fiyatı 2 bin TL’den başlarken deprem sonrası bu fiyatlar adeta uçtu. Kentte 1+1 eşyalı daire fiyatları 4 bin 500 TL ila 5 bin TL’ye yükseldi. 1+1 dairelerde görülen bu artış diğer konut kiralarına da yansıdı. Kent genelinde konumuna göre konut kira bedelleri 10 bin TL’ye kadar yükseldi. Kimi bölgelerde ise kira fiyatları 50 bin TL’ye kadar yükseldi.

VİCDANLAR NEREDE?
İnternet sitelerine yansıyan kiralık daire fiyatları dudak uçuklatırken, ev sahiplerinden de kiracılara kara haber geldi. Kent genelinde ev sahiplerinin deprem sonrası sözleşme şartlarına uymayarak konut fiyatlarına zam yaptıkları öğrenildi.

VALİ GÜL UYARDI AMA
Artan kira bedellerine ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Gaziantep Valisi Davut Gül, ‘’ Gaziantep’te Fahiş kira artışlarıyla ilgili kamu vicdanını yaralayan çok sayıda şikayet gelmektedir. Makul olmayan taleplerin tespit edilmesi durumunda gerekli cezai işlemler yapılacağı gibi vergi kaçırmaktan geriye yönelik işlem yapılacaktır’’ ifadelerini kullandı.

SAVCILIKLAR HAREKETE GEÇTİ!
Depremzedelere uygulanan fahiş kira artışlar sonrası Mersin, Ankara, Diyarbakır ve Konya’da Cumhuriyet Başsavcılıkları harekete geçti. Cumhuriyet Başsavcılıkları soruşturma başlatırken, Ticaret İl Müdürlükleri ve Vergi Daireleri denetimleri sıklaştırdı. Ticaret Bakanlığı ilan siteleri üzerinden emlakçıları uyardı.

2 MİLYON TL’YE KADAR CEZA!
Söz konusu illerde İl Ticaret Müdürlükleri emlakçılara yönelik denetimler yapıyor. Ekipler, depremden önce ve sonraki kira fiyatlarını, sözleşmeleri ve komisyon fatura bedellerini inceliyor. Hazırlanan tutanaklar, Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na gönderiliyor. Fahiş fiyat artışı belirlenmesi halinde 33 bin lira ile 331 bin lira arasında ceza uygulanabiliyor. Eğer müfettişler piyasa bozucu eylem tespit ederse 100 bin liradan 2 milyon TL'ye kadar ceza uygulanabiliyor. Öte yandan, Ankara ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılıkları da dün konut satış ve kiralama bedellerinde ciddi artışlar yaşanması üzerine soruşturma başlattı.

GÖZLER GAZİANTEP’TE!
Kira bedelleri ile ilgili başlatılan soruşturma ve denetimler sonra gözler Gaziantep’e çevrildi. Kira bedellerinin yüzde 50 oranında artış gösterdiği kentte, ev sahipleri ve internet sitelerinde yer alan kira bedelleri, vicdanların geldiği noktayı da gözler önüne serdi. Gaziantepli vatandaşlar, 4 ilde olduğu Gaziantep’te de yüksek kira ve konut bedelleri ile ilgili soruşturma başlatılmasını bekliyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.