Depremlerin Ekonomiye Etkisi! Ekonomistler Büyümenin Gerileyeceğini Açıkladı!

Depremlerin Ekonomiye Etkisi! Ekonomistler Büyümenin Gerileyeceğini Açıkladı!
Kahramanmaraş depremleri sonrasında bütün ülke acıya boğuldu. Depremler büyük hasar meydana getirirken ekonomik olarak etkisi de merak edilmekte. Ekonomi uzmanlarından açıklama geldi! İşte detaylar...

Türkiye’de 6 Şubat günü yaşanan depremlerden sonra ağır bilanço ortaya çıktı. Gün geçtikte depremin ekonomik olarak etkisi de gün yüzüne çıkmış oldu. Ekonomi uzmanları ise, deprem sonrası açıklamalarda bulundu.

Ekonomi uzmanlarının ilk yapmış olduğu hesaplara göre, depremin toplam maliyetinin 50 milyarı geçeceği yönünde oldu. Ülke için yıllık ekonomik etkisi de ağır olacağa benziyor.

EKONOMİ UZMANLARINDAN AÇIKLAMA

Tüm ülkeyi derinden sarsan depremler sonrasında bölge halkının yaraları sarılmaya devam ediliyor. Dört bir koldan bölge için destekler sürerken, yaşanan şiddetli depremlerin ekonomik olarak etkisi de gün yüzüne çıkmaya başladı. Ekonomi uzmanları bu konuda görüşlerini açıkladılar.

Ekonomistlerden gelen açıklamaya göre, ilk hesaplamalar çerçevesinde deprem için toplam maliyet 50 milyar doları geçecek. Ekonomik aktivitede beklenmekte olan yavaşlama da dördüncü çeyrekte daha görünür bir duruma gelecekken 2023 senesi büyüme tahminleri de %2.8 seviyesine gerilemiş olacak.

TARIM ALANI İÇİN BÜYÜK KAYIP

İki büyük depremlerden sonra 44 bini aşkın can kaybı yaşanırken, binlerce bina da yıkılmış oldu. Depremin yaralarının sarılması için zarar gören bölgelerde tekrardan yapılaşmaların kısa zamanda başlayacağı açıklandı. Depremden zarar gören şehirler ülkede özellikle tarım alanları için %14.5, dış satışta ise %8.5 civarında ülke ekonomisi için katkı sağlamaktaydı.

ANKET ÇALIŞMASINDA RAKAMLAR ORTAYA ÇIKTI

Yapılan bir Reuters anketine katılmış olan ekonomi uzmanları, depremlerin toplam maliyetini ve büyüme oranları hakkında değerlendirme yaptı. Yapılan ankette, 2023 GSYH büyümesi için medyan tahmin %2.8 seviyesine olurken tahminler %1.2 ile %3.9 arasında yer almaktaydı. Bu açıklanan rakamlar büyüme oranlarındaki belirgin yavaşlama için de bir işaret oldu. Reuters tarafından deprem yaşanmadan önce yapılmış olan ankete bakıldığında ise büyüme oranında 0.2 puan kadar bir gerileme göze çarpmakta. Hükümetin ise yaşanan depremlerden öncesindeki büyüme tahmini %5 civarında olmuştu.

Birçok alanda ciddi etkisi olan depremlerin, gelen yorumlara göre ekonomik açıdan da pek çok etkisi olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.