Antakya’da Sağlam Kalan Yapıdaki FRP Nedir? FRP Maliyetleri Araştırıldı!

Antakya’da Sağlam Kalan Yapıdaki FRP Nedir? FRP Maliyetleri Araştırıldı!
6 Şubat günü meydana gelen depremlerin ardından birçok kişi binalarının dayanıklı olup olmadığından endişe duymaya başladı. Bu nedenle bina güçlendirme çalışmaları hakkında detaylar araştırılmaya başlandı. İşte detaylar...

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem sadece dokuz saat ara ile yaşandı. Bu depremlerden on bir il etkilendi ancak, en büyük hasarı Kahramanmaraş’tan sonra Hatay aldı. Hatay, henüz Kahramanmaraş depreminin şokunu yaşarken 20 Şubat akşamı 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki depremle daha sallandı.

Antakya’da yer alan Antakya Belediye Konutları A2 blok adresindeki bina, depremlerden hasar almaması ile gündem oldu. Binanın 2009 yılında lifli karbon polimerleri ve betonarme perdeler ile güçlendirildiği öğrenildi. Depremlerin ardından birçok binada güçlendirme çalışmaları hız kazandı. Bu kapsamda da lifli karbon polimerin ne olduğu ve maliyetinin ne kadar olduğu araştırılmaya başlandı.

KARBON FİBER GÜÇLENDİRME SİSTEMİ

Lifli Polimer, kısaca LP olarak bilinmektedir. Lifli polimer; karbon, cam ya da aramid lifleri ile güçlendirilmiş malzemeleri temel alınarak üretilen bir yapı malzemesidir. Türkiye'de sıklıkla İngilizce orijinal adı Fiber Reinforced Polymers/Plastic (FRP) ile de anılmaktadır. İlgili malzeme, yaygın şekilde güçlendirme uygulamalarında kullanılmaktadır. Betonarme elemanları olan kolon, kiriş ve döşemlerde basınç ya da eğilme dayanımlarının arttırılmasında etkili bir şekilde kullanılabilmektedir. Ayrıca yöntem, Türkiye'de çıkan son deprem yönetmeliğinde de uygulanabilir güçlendirme yöntemleri arasında gösterilmekte ve hesap yöntemleri sunulmaktadır.

UYGULAMA ÇAPRAZ OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Lifli polimer uygulama tekniği de araştırılan konular arasında yer aldı. İlgili malzeme, bina içerisinde uygun tuğla duvarların her iki yüzüne çapraz şekilde uygulanması ile yapılan yöntemle binadaki mevcut kolon, kiriş birleşim bölgesine yine karbon fiberden yapılma ankrajlar ve epoksi yardımı ile sabitlemektedir. Yönetmeliklerde yer alan bu malzeme ile ilgili olarak TED Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Prof. Dr. Güney Özcebe, bu uygulama için projenin yerel yönetimlerde maddi imkansızlıklar olabileceğini ifade etti. Aynı zamanda Özcebe açıklamalarında şu ifadeye de yer verdi; ‘’Bu bir belediyenin altından kalkabileceği bir iş değil.’’

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.