İngiltereli Oyuncu IŞİD’e Gelin Gitti, Ülkesine Girişi Yasaklandı!

İngiltereli Oyuncu IŞİD’e Gelin Gitti, Ülkesine Girişi Yasaklandı!
İngiltereli oyuncu Şamima Begüm, geçtiğimiz yıllarda IŞİD’e gelin gitmişti. Begüm’ün ülkesine girmesi oyuncunun bütün itirazlarına rağmen yasaklandı. İşte o detaylar…

23 yaşındaki Şamima Begüm İngiltere’de “cihatçı gelin” olarak tanınıyor. Şamima Begüm 15 yaşında IŞİD’e katılmak için Suriye’ye gitmiş ve izini kaybettirmişti. IŞİD’li kocasından bir çocuk sahibi olan Begüm’ün tüm itirazlarına rağmen ülkesine girişi yasaklandı. Mahkemenin temyiz başvurusunu tüm gerekçelerle reddedildi ve IŞİD’li gelinin İngiliz pasaportuna el konuldu.

Yargıcın kararında, Şamima'nın İngiltere'ye yönelik oluşturduğu tehdidi potansiyel olarak detaylandıran çok gizli bir kapalı kararın gizli tutulacağı ortaya çıktı. Begüm, Suriye'deki kana susamış terör grubuna katılmak için Doğu Londra'daki Bethnal Green'deki evinden iki okul arkadaşıyla ayrıldığında henüz 15 yaşındaydı.

BEGÜM, 2019’DA IŞİD KAMPINDA HAMİLE OLARAK BULUNDU

Shamima daha sonra Şubat 2019'da bir Suriye IŞİD kampında dokuz aylık hamile olarak bulundu ve Sajid Javid tarafından ulusal güvenlik gerekçesiyle İngiliz vatandaşlığından çıkarıldı. Yıllardır hükümetle yasal bir savaşın içindeydi ve kısa süre önce İçişleri Bakanlığı'na karar konusunda itiraz etti.

Taraftarları onun bir insan ticareti kurbanı olduğunu iddia etti, ancak hükümet onun Suriye'ye "bile bile" gittiğini ve toplum için bir tehlike oluşturduğunu söyledi. Onu İngiltere'den uzak tutma kararı, Özel Göçmen Temyiz Komisyonu tarafından Çarşamba sabahı açıklandı. Mahkeme, 23 yaşındaki oyuncunun itirazını tüm gerekçelerle reddetti.

IŞİD’E HOLLANDA’DAN KATILAN CİHATÇI YAGO RİEDJİK İLE EVLENDİ

Şamima, IŞİD "Halifeliği"nin yıkılmasının ardından Suriye'nin kuzeyindeki bir kampta kalacak. Şubat 2015'te IŞİD'in başkenti Rakka'ya gitti ve burada kendisinden altı yaş büyük, 21 yaşındaki Hollandalı cihatçı Yago Riedijk ile evlendi. Önceki raporlar, Shamima'nın acımasız IŞİD dini polisinin bir üyesi olduğunu, sokak devriyelerinde AK-47 taşıdığını ve intihar bombacılarını patlayıcı yeleklerine diktiğini iddia etmişti.

Bu ayın başlarında, yeni bir BBC belgeselinde ‘sempatik’ bir röportaj veren Şamima, silahlı katillere örgüte katılmak için Suriye'ye kaçırılmanın "heyecan verici" olduğunu da kabul etti. 10 bölümlük bir BBC podcast dizisinde, İngiltere halkının kendisini "güvenlikleri ve yaşam tarzları için potansiyel bir risk" olarak gördüğünü itiraf etti. Temyiz kararı öncesinde konuşan Bakan Johnny Mercer, Shamima'nın "açıkça bir tehdit oluşturduğunu" söyledi. İngiliz bakan GB News'e şunları söyledi: "Elbette açıkça bir tehdidi temsil ediyor. Ancak bu durumda kamuya açık olmayan birçok bilgi var. Bunu toplum içinde tartışmaya değeceğini düşünmüyorum.”

Şamima İngiliz vatandaşlığından çıkarıldı ve bir daha teslim edilmemek üzere pasaportuna el koyuldu. Şamima 15 yaşındayken önce Gaziantep’e oradan da Rakka’ya kaçmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.