SGK İle BAĞ-KUR Prim Borçluları Dikkat! EYT Kapsamında Kolay Emeklilik İçin Destek!

SGK İle BAĞ-KUR Prim Borçluları Dikkat! EYT Kapsamında Kolay Emeklilik İçin Destek!
TBMM’nin yeniden açılmasıyla beraber EYT ve yapılandırma tekrar gündeme gelecek. SGK ile BAĞ-KUR prim borcu olanlar için pek çok insan yeni düzenleme ile emekli olabilecek! İşte detaylar...

Cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı yapılandırmaya kimi borçlar silinip, kimisi de kolayca kapatılacak. TBBM Plan ile Bütçe Komisyonu’ndan geçen, Genel Kurul gündemine gelecek olan yapılandırmaya prim borcundan emekli olmayan kişiler de isteğine kavuşacak

SGK prim borcu olanlarda bu borçları yapılandıracak. Emeklilik şartlarını yerine getirdiği durumda bir süre primlerini yatırmamış Bağ-Kur’lular, yapılandırma borçlarını kapatıp emekli olabilecek.

ANA PARA BORCUNDA GÜNCELLENME

Gecikmeye ait olan zam silinecek. Esas borca ait olan döneme göre güncelleme ödenmiş olacak. 1 Kasım 2016 tarihinden önceki dönemler için de Yİ-ÜFE’deki aylık olarak değişim oranları, 1 Kasım 2016’dan itibaren aylık %0.75 oranı göz önünde bulundurulacak.

TAKSİTLİ ÖDEME NASIL OLACAK?

Yapılandırılmış borçlar, 12.18,24,36 ya da 48 eşit taksitte ödenecek. Bu durumda ise Yİ-ÜFE tutarıyla güncellenen borç, seçilen taksit sayısına göre de belirlenmiş olan kayşatı ile çarpılıp ve bulunan tutar taksit sayına bölünerek aylık dönemler olarak ödenek taksit tutarı ortaya çıkacak.

  • 12 taksit; 1.09
  • 18 taksit; 1.135
  • 24 taksit; 1.18
  • 36 taksit; 1.27
  • 48 taksit; 1.36

PEŞİN ÖDEME İÇİN AVANTAJLAR

Eğer yapılandırılmış olan borçlar peşin olarak ödenecekse, katsayı uygulaması olmayacak. Faiz, gecikme zammı yerine de Yİ-ÜFE aylık olarak değişim esas alınacak, hesaplanacak tutarın %90’ın tahsilinden vazgeçilmiş olunacak. Başvurunun ilgili idareye 30 Nisan dahil olma üzere, yapılması gerekmektedir.

Ödemelerin peşin olanları için ilk taksit ödemelerinin son tarihi 31 Mayıs olacaktır. Diğer ödemeler ise takip eden aylık dönemler halinde yapılacaktır. Eğer başvuru ve taksit ödemelerinin son gününün resmi tatillere denk gelmesi halinde, tatili takip eden ilk iş günü mesai saati sonunda sona erecektir. İlk ve ikinci taksitin süresi içinde ödenmesi ise şart.

Emeklilik için de şartlarını tamamlayan fakat prim borcu sebebiyle emekli olmayanlar da yapılandırmaya başvurup ödeme yapılır yapılmaz emekli olacaklardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.