Deprem Bölgesinde Seferberlik Sürüyor! İstihdam ve Sosyal Güvenlik İçin Bir Dizi Yeni Karar Alındı!

Deprem Bölgesinde Seferberlik Sürüyor! İstihdam ve Sosyal Güvenlik İçin Bir Dizi Yeni Karar Alındı!
Kahramanmaraş depremleri sonrasında istihdam ve sosyal güvenlik için gerekli adımlar atıldı. Bu çerçevede toplum yararına olan işler için 19 bin kontenjan açıldı! İşte kapsamın detayları!

Güneydoğuda meydana gelen sarsıcı depremlerden sonra, bölge halkı için destekler sürüyor. Hemen hemen her alanda seferberlik başlatılmış oldu. Şimdi ise sıra istihdamla, sosyal günceliğe gelmiş oldu.

İstihdam ve sosyal güvenlik kapsamında toplum yararına olan mesleklerde 19 bin kontenjan açılmış oldu. Kısa çalışma başvuruları da başladı. Bunun yanı sıra diğer ayrıntılar da açıklığa kavuştu.

TOPLUM YARARINA BARINMA PROGRAMI

Kahramanmaraş depremleri sonrasında bölge için destekleyici adımlar atılıyor. Mağdur olan vatandaşlar için pek çok yeni karar alındı. Şimdi de istihdam ve sosyal güvenlik için gerekli adımlar atılacak. Bu alanda seferberlik ilan edildi.

Türkiye İş Kurumu üstünden Olağanüstü Hal Bölgesi valilikleri için 1.4 milyar TL ödenek sağlandı. Aynı zamanda 19 bin kişilik de Toplum Yararına Program (TYP) kontenjanı tahsis edilmiş oldu. Bu alanda gerekli adımların atılması için kollar sıvandı. Depremden etkilenmiş olan işyerleri için de kısa çalışma uygulaması devreye alınarak, bölgesel kriz nedenli çalışma başvuranlarının alınma dair hazırlıklar tamamlanmış oldu.

İŞKUR’DAN 16 BİN KONTENJAN

 İŞKUR depremden etkilenmiş olan 10 şehir için OHAL bölgesi valiliklerine 16 bin kişilik TYP kontenjanı verdi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın afet yerinden diğer şehirlere naklettiği çocuk, engelli, yaşlı ve kadınlara yönelik hizmetlerin devamı için de 30-750 bin arası, Mersin ve Aydın da 200 bin olmak üzere toplamda TYP yararına 19 bin kontenjan verildi.  Cumhurbaşkanı kararıyla da OHAL illerinde TYP şartları yeniden belirlenmiş oldu.

KISA ÇALIŞMA BAŞVURULARI

Eğer programda ihtiyaç olan katılımcıların tedariğinde sorun yaşanırsa TYP süresi 9 ayı dolanlar, 24 ay yasalık yaptırımı uygulananlar ile aynı evde birden fazla kişi katılabilir. Kısa çalışma uygulaması da devreye alındı. Bu uygulamaya ait ödeneğin uygunluk denetimi de ivedilikle gerçekleşecek.

Depremden etkilenenler için işsizlik sigorta ödemesi de öne çekilmişti. Mart ayı ödemesi de  Mart’ta yapılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.