Az hasarlı binalar 10.000 TL yardım alıyor: Her eve para girecek!

Az hasarlı binalar 10.000 TL yardım alıyor: Her eve para girecek!
6 Şubat 2023 tarihinde 7.8 şiddetli ile başlayan deprem dizisi hem fiziksel hem ruhsal olarak birçok aileye zarar verdi. İlk şokun ardından yaşanan maddi kaybın toparlanması ve acil insani ihtiyaçlarını karşılanması için maddi arayışlar başladı. Devletin depremzedelere vereceğini açıkladığı 10.000 TL maddi destek hakkındaki ayrıntılar haberin devamında...

Kahramanmaraş merkezli başlayan deprem günler boyunca yüksek şiddetli artçılarla etkilerini sürdürüyor. Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan deprem silsilesi bölgedeki neredeyse tüm evlere zarar verdi.

KİMLER MADDİ DESTEK ALACAK?

Deprem sonrasında bölgede yaşanan hasarın tespiti için ekipler görevlendirildi. Hasar gören her konut ve iş yeri için araştırmalar yapan ve hasarı değerlendirilen yapılara belli miktarda ödemeler yapılacak.

Konutları az hasarlı olarak sınıflandırılan herkes 10.000 TL devlet yardımı alabilecek.

HASAR TESPİTİ NEYE GÖRE YAPILIYOR?

Devlet tarafından görevlendirilen konu ile ilgili yetkin bilgilere sahip görevliler tarafından zarar gören yapılar ziyaret ediliyor. Uzmanların daha iyi anlatacağı kıstaslar olsa da herkesin anlayabileceği şekilde ifade etmek gerekirse aşağıdaki değerler kontrol ediliyor:

  • Binada zarar var mı?
  • Zarar varsa derecesi nedir?
  • Yapının ayakta durmasını sağlayan etkenler sağlam mı?
  • Yaşanan zarar düzeltilebilir mi?
  • Hangi seviyede tadilat gerekecektir?
  • Olası bir depreme daha dayanabilecek yapı gücü var mı?

AZ HASARLI YARDIM PARASI NEREDEN ALINIR?

Devlet tarafından verileceği açıklanan az hasarlı bina sahiplerine yapılacak yardım hasar tespiti sonrası ilgili kişinin Ziraat Bankası hesabına yatacaktır. Ziraat Bankası hesabı olmayanlar kimlik kartlarıyla banka şubelerine müracaat ederek paralarını alabilecekler.

10.000 TL YARDIM ALIP ALINMAYACAĞI NEREDEN ÖĞRENİLEBİLİR?

Söz konusu maddi destek binaları az hasarlı tespit edilen vatandaşlara verilecek. Dolayısıyla öncelikle ikamet edilen konutun hasar tespiti yapılmalı. İlgili binanın hasar tespitinin yapılıp yapılmadığı e-Devlet uygulaması ve internet sitesi üzerinden ikamet adresi ya da adres bilgisi girilerek öğrenilebiliyor.

Her hanede sadece bir bireyin 10.000 TL yardım alacağı bildirildi. Deprem yardımı yatırılan bireyler kısa mesajla bilgilendiriliyor. Adreste hasar tespiti yapıldığı halde bilgi mesajı alınmadıysa Ziraat Bankası’ndan sorgulama yapılabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.