Emekli Aylıkları Bu Yöntem İle Artıyor! İşte Emeklileri İlgilendiren Konun Detayları…

Emekli Aylıkları Bu Yöntem İle Artıyor! İşte Emeklileri İlgilendiren Konun Detayları…
Emekli maaşına yeni yılında yapılan zammı yeterli bulmayan emekliler, maaşlarını arttırmak için yeni yöntemler denemeye devam ediyor. Emeklilik planlaması verilen zamlar ve enflasyon verilerine göre değişiklik gösteriyor. İşte detaylar...

Yeni yıla girilmesi ile birlikte, yeni emekli zamları ve asgari ücret zamları güncellendi. Yapılan zamlar, yaşanan enflasyon nedeni ile emekliler için yeterli olmadı. Aynı şekilde asgari ücrete yapılan zamlarda, vatandaşların geçinebilmesi adına yeterli olmadı. Maaşlara gelen zamlar ile birlikte birçok kalemde yapılan zamlar, maaşların yetersiz olmasına neden oldu.

Sabah tarafından paylaşılan bir habere göre, vatandaşın sorduğu bu soru gündem oldu. ‘’1994 yılında Bağ-Kur'lu oldum, son 3,5 yıldır SSK'lı olarak çalışıyorum. Hangi kurum üzerinden emekli olamam daha avantajlıdır?’’ sorusu, yeni bir konuyu da gündeme getirdi.

PRİMİ FAZLA OLAN KURUMDAN EMEKLİ OLUNUR

Çalışma hayatı boyunca bir sigortalı bir kişinin hem SSK hem de Bağ-Kur üzerinden priminin yatırılması durumunda, son yedi yılın en sonuncusu 2.520 günün prim statüsü incelenmektedir. Bu inceleme sonucu hangi sigorta kurumunun primi daha fazla olursa, sigortalı çalışan primi fazla olan sigorta şirketinin şartlarına bağlı olarak emekli olmaktadır.

BU DURUM EYT’Yİ NASIL ETKİLER?

Bağ-Kur priminin ödenmesi ve daha sonrasında 1.260 gün SSK primi oluşması durumunda, EYT kapsamında vatandaşlar da bu durumdan faydalanarak SSK'dan emeklilik hakkı kazanabilir. Belirtilen durumlarda ise, emekli olabilirken ayılığın daha yüksek olması da söz konusudur. Emeklilik için en fazla primin yer aldığı kurumdan emeklilik hakkı kişilere tanınır. 1 Ekim 2008 tarihinden daha önce sigorta girişi olan vatandaşlar ise, son yedi yıllık çalışma sonucunda primlerinin eşit olması durumunda, sonuncusunun tabi olduğu statüden emeklilik hakkı kazanmaktadır. Emekli aylığına alınacak zam ve ikramiyeler de bu şekilde belirlenmektedir. Emekli maaşının bağlanması prim günü, aylık bağlama oranı ve prime esas kazanç tutarı gibi daha birçok maddelere bakılarak belirlenmektedir. Bu ayrıntılar göz önüne alınarak planlanan emeklilik işlemleri ile mevcut emekli aylığında artış elde edilebilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.