Uzmanlar Uyarıyor! Psikolojik İlk Yardım Çok Önemli!

Uzmanlar Uyarıyor! Psikolojik İlk Yardım Çok Önemli!
Meydana gelen iki büyük depremden milyonlarca vatandaşımız etkilendi. Enkaz altında kalan ve depremi etkilenen bölgelerde yaşayan kişilerin psikolojik olarak destek alması büyük önem taşıyor. Yaşanan olay, insanlarda travmalara neden oluyor. İşte detaylar...

Psikolojik ilk yardım olarak belirtilen durum, deprem, yangın ve sel gibi doğal afet nedeni ile mağdur olan kişilere yapılacak olan psikolojik iyileştirme olarak açıklanabilir. 6 Şubat günü meydana gelen Kahramanmaraş depremlerine, on bir ilimizde yaşayan milyonlarca vatandaşımız maruz kaldı.

Depremin ilkinin sabah saat 04:17’de meydana gelmesi, birçok kişinin depreme uykusunda yakalanmasına neden oldu. Günlerce enkaz altında kalan vatandaşlarımız, evini ve yakınlarını kaybeden vatandaşlarımızın büyük travmalar yaşadığını bilinmektedir. Bu kapsamda uzmanlar, afetlerden etkilenen kişilerin psikolojik ilk yardımlarının oldukça büyük bir öneme sahip olduğunu belirtiyor.

STRESE BAĞLI SEMPTOMLAR AZALTILMALI

Psikolojik ilk yardım; travmatik bir olay, doğal afet, halk sağlığı acil durumu ve hatta kişisel bir krizin ardından meydana gelebilecek stres semptomlarının azaltılmasını ve sağlıklı bir iyileşmeye yardımcı olmayı hedeflemektedir. Yaşanılan büyük iki deprem, kişilerin büyük bir travma yaşamasına neden olmuştur. Bu kapsamda ilk olarak, depreme maruz kalan kişiler için psikolojik ilk yardım çalışmalarının yürütülmesi gerekmektedir. Depreme, depremin etkilediği illerimizde yakalanan kişilerin yanı sıra, tüm süreci televizyon ve sosyal medyadan takip eden kişilerinde psikolojik olarak destek alması gerekebilmektedir.

PSİKOLOJİK İLK YARDIMDA YAPILMASI GEREKENLER

Psikolojik ilk yardım uygulamasında ilk olarak duygusal olarak stabil kalmak gerekmektedir. Travma yaşayan kişiler ile sakin ve sıcak bir tonda iletişim kurulmalıdır. Kişilere neye ihtiyaçları olduğu sorulmalı ancak, bu konuda varsayımlarda bulunmaktan da kaçınmak gerekmektedir. Yapılacak yardımlar için kişilerin önceliklerinin öğrenilmesi gerekmektedir. Kişilere genellemeler yaparak yalan söylemek yerine, doğru bir şekilde gerçeklerin söylenmesi gerekmektedir. Kişilerin kendini ifade etme şekline karışılmaması ve kişilerin dini ya da siyasi görüşleri nedeni ile yargılanmaması gerekmektedir. İzlenecek bu yöntemler ile özellikle şu anda gündemde olan deprem için psikolojik ilk yardım en doğru şekilde gerçekleştirilebilir. Burada önemli olan, afeti yaşayan kişilerin önceliklerine önem vermek ve kendilerini ifade etmesi ile doğru bir şekilde sakinleştirilmeye çalışılmasıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.