İphone'un "Made İn Hindistan" Dönemi Mi Başlıyor? İşte Flaş İddia…

İphone'un "Made İn Hindistan" Dönemi Mi Başlıyor? İşte Flaş İddia…
Apple, Covid yasakları ve artan jeopolitik gerilimin tehdit ettiği önemli tedarik zincirlerini güvence altına almak için Çin'in ötesine bakıyor. Hindistan dünyanın en büyük ikinci ekonomisine karşı çekici bir potansiyel alternatif olarak ortaya çıktı! İşte detaylar...

Pekin'in büyük bölgesel rakibi, dünyaya mı açılıyor? Hindistan'ın üst düzey bakanlarından biri geçen ay Kaliforniya merkezli Apple’ın Güney Asya ülkesindeki üretimini toplam üretiminin dörtte birine çıkarmak istediğini söyledi.

Ticaret ve Sanayi Bakanı Piyush Goyal, Apple'ın halihazırda ürünlerinin %5 ila %7'sini Hindistan'da ürettiğini söyledi. Ocak ayında bir etkinlikte, "Yanılmıyorsam, üretimlerinin %25'ine kadar çıkmayı hedefliyorlar" dedi. Bakanın yorumlarının, Apple'ın en büyük tedarikçilerinden biri olan Foxconn'un (HNHPF), Çin'de ciddi arz kesintileri yaşadıktan hemen sonra gelmesi manidardı!  Apple yıllarca iPhone'ları, iPad'leri ve diğer popüler ürünleri seri üretmek için Çin'deki geniş bir üretim ağına güvenmişti. Ancak ülkeye olan bağımlılığı, geçen yıl Pekin'in geçen Aralık ayında hızla dağıtılan katı “Sıfır Covid” stratejisiyle test edildi!

GEÇEN YIL APPLE, HİNDİSTAN YATIRIMLARINI İKİ KATINA ÇIKARMIŞTI

Geçen yılın ortasından bu yana Apple, Hindistan'a yatırım yapma çabalarını iki katına çıkardı. Ancak Asya'nın üçüncü büyük ekonomisi “Made in India” etiketine sahip olmayı başarabilir mi?

Pazar araştırma şirketi Counterpoint'in araştırma direktörü Tarun Pathak, "Teorik olarak yapılabilir, ancak bir gecede olmayacak" dedi. Pathak, "Apple'ın Çin'e olan bağımlılığı, Çin'in tüm elektronik üretim ekosistemini geliştirmek için neredeyse yirmi beş yıldır harcadığı çabanın bir sonucu." dedi ve şirketin telefonlarının yaklaşık %95'ini Çin'de ürettiğini sözlerine ekledi.

APPLE AÇIKLAMA YAPMAYI REDDETTİ

Apple, CNN'den gelen yorum taleplerine yanıt vermeyi reddetti. Ancak dünyanın en değerli şirketi, kısmen Çin'deki son sorunlar nedeniyle bu ay şaşırtıcı derecede zayıf kazançlar açıkladı. Sorunlar, işçilerin bir Covid salgını nedeniyle Foxconn tarafından yönetilen dünyanın en büyük iPhone fabrikasından kaçmaya başladığı Ekim ayında başladı.

Personel sıkıntısı çeken Foxconn, işçilere geri dönmeleri için ikramiye teklif etti. Ancak Kasım ayında, yeni işe alınan personellerin, yönetimin verdiği sözlerden caydığını söylemesi üzerine şiddetli protestolar patlak verdi. Apple’a iPhone üreten işçiler, bir dönem başında güvenlik personelleri olarak çalıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.