50 Binden Çok Binanın Acil Olarak Yıkılması Gerekli! Enkaz Kaldırmanın Maliyeti İse 12 Milyar Lira!

50 Binden Çok Binanın Acil Olarak Yıkılması Gerekli! Enkaz Kaldırmanın Maliyeti İse 12 Milyar Lira!
Kahramanmaraş depremleri sonrasında civar 10 şehirde büyük yıkımlar yaşandı. Toplamda 52 binden fazla binanın hemen yıkılması gerekiyor. Fakat yıkım maliyetleri ise 12 milyar TL’yi geçeceğe benziyor! İşte detaylar...

Güneydoğu’da yaşanan depremlerden büyük yıkımlar ortaya çıktı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bilgilerine göre depremin etkilemiş olduğu 11 şehirde 387 bin 410 hasar tespit çalışması gerçekleşti.

Yapılan hasar tespit çalışması sonrasında; orta hasarlı bina 11 bin 114 olurken, az hasarlı bina de 99 bin 300 oldu. Hasarsız bina da 180 bin 355 olarak kayda geçti. İncelenmesi yapılan binaların 50 bin 576’sının ise ağır hasar veya yıkık olduğu için acil yıkılması tespiti yapıldı.

SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİ AÇIKLADI

Yapılan bir habere göre de sektör uzmanları her binaya enkaz kaldırma maliyetini 250 bin lira olarak açıklıyor. 50 bin 576 bina göz önünde bulundurulduğunda, yıkım ile enkaz kaldırma için ilk olarak 12.6 milyar lira hesaplanmakta. Enkazın geri dönüşümüyle 5 milyar liralık bir değer oluşturabileceğini bildiren sektör temsilcilerinin dikkatleri çektiği bir başka başlık da geri dönüşümün kamu kontrolünde gerçekleşmesi.

Yıkım Müteahhitleri Derneği Eski Başkanı ve Yıkım Uzmanı Mehmet Ali Bulut şunları ifade etti; öncelikli olarak yıkılmış binaların ayıklanması ile nakledilmesi sonrasında alan temizlenecek. Sonra ise ağır hasarlı binaların yıkılması ile enkaz ortadan kalkacak. Bu binaların yıkılması ile enkazın naklinin yapılması için ülkedeki bütün yıkım firmalarının görev alması gereklidir, dedi.

HER BİNA İÇİN 2 MAKİNE

Bulut, deprem bölgeleri için her binaya 2 makine görevlendirilmesi ile yıkımın sıralı yapılması durumunda 4 bin iş makinesine gerek olduğunu da açıkladı. Ülkede bu sayıyı karşılayacak iş makinesi olduğunu, her bina için yönetici, operatör ile yıkım ustası olarak da 8 işçi yeterli olacak, dedi.

MOLOZ MESELESİ

Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan ise altından cansız bedenlerin olması ihtimaliyle enkazların hızlıca kaldırılması gerektiğini açıkladı. Bu molozların toplanma alanları için dönüşüm tesisleri oluşturması gerekli dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.