Depremzedeler Sosyal Haklarını Araştırmaya Başladı! Depremzedelere Aylık Bağlanacak Mı?

Depremzedeler Sosyal Haklarını Araştırmaya Başladı! Depremzedelere Aylık Bağlanacak Mı?
Kahramanmaraş depreminin ardından binlerce vatandaşımızın mağduriyeti devam ediyor. Birçok vatandaşımız ailesini ve evini kaybetti. Tüm bunların yanı sıra, mevcut hava koşulları da vatandaşlarımızın yaşam şartlarını zorlaştırıyor. İşte detaylar...

Yaşanan Kahramanmaraş depreminin ardından birçok vatandaşımız evsiz kaldı. Evini ve işini kaybeden vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için tüm ülke ve hatta dünya seferber oldu. Milyonlarca bağışın toplandığı yardım kampanyaları ile depremden etkilenen vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmalar başlatıldı.

Depremzedelere herhangi bir aylığın bağlanıp bağlanmayacağı ise, araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Bu konuya ilişkin olarak Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, TGRT Haber’e konuştu. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, yaptığı açıklamalarda depremzedelerin sosyal hakları hakkında bilgiler verdi. Özgür Erdursun’un yaptığı açıklamalara göre, deprem mağdurlarının durumuna göre aylık bağlanabildiği kaydedildi.

BELLİ DURUMLARDA AYLIK BAĞLANABİLİYOR

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun’un yaptığı açıklamalarda, depremden hayatını kaybeden kişinin sigortalı olması durumda geride kalan eş, çocuk ya da ebeveynlerine aylık bağlanabildiğini belirtti ve açıklamalarına şu şekilde devam etti; ‘’Bunun için prim gün sayısı ve sigortalılık süresinin olması gerekiyor. Depremde hayatını kaybeden kadın ya da erkeğin SSK’da 900 gün, Bağ-Kur’da 1800 prim gün sayısı olması gerekiyor. Bu durumda eşlerine çocuklarına ve eşlerine aylık bağlanır.’’

ÖLÜM AYLIĞINDA BAŞVURU SÜRESİ YOK

Yaşanan depremler nedeni ile zor durumda kalan binlerce vatandaşımızın yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için ülke olarak büyük kapsamlı çalışmalar yürütülüyor. Birçok resmi kurum ve kuruluş, depremzedeler için bağışlar ve yardım kampanyaları düzenliyor. Elde edilen meblağlar ile depremzedelerin tekrar hayata tutunabilmesi için ihtiyaç duyduğu düzenlemelerin yapılması sağlanacak. Depremzedelere aylık bağlanılması ile ilgili konularda açıklamalar yapan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun açıklamalarına şu cümleler ile devam etti; ‘’Hayatta kalan eş çalışsa da çalışmasa da emekli olsa da olmasa da eşten emekli maaşını alır. Erkek çocukları 18 yaşına kadar, lise ve dengi bir okulda 20 yaşına kadar, üniversitede okuyor ise, 25 yaşına kadar bu haktan yararlanabilir. Kişi okurken çalışsa da anne babadan bu maaşı alabilir. Yüzde 60 ve üstü maluliyet varsa anne babadan dolayı ömür boyu aylık alır. Dul kalmış kişiler, yetim ve öksüz kalmış çocukların bu hakları var, bunları konuşmalıyız. Bunları yakınları bilmeli ki başvuru yapsınlar.’’ Aynı zamanda Özgür Erdursun, ölüm aylığına başvurma konusunda da herhangi bir süre olmadığını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.