Kan Bağışından Bulunanlar Dikkat! Uzman, Kan Verdikten Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenleri Açıkladı!

Kan Bağışından Bulunanlar Dikkat! Uzman, Kan Verdikten Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenleri Açıkladı!
Özellikle depremden sonra, kan bağışı gündeme gelen konular arasında yer aldı. Kan bağışı yapmak hayati öneme sahiptir. Ancak uzmanlar kan bağışı yaparken dikkat edileceklerin olduğunu açıkladı! İşte detaylar...

Kan bağışı yaparak birçok kişinin hayatını kurtarabiliriz. Ancak herkesin kan bağışı yapmaması da bilinen bir gerçek. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Kale, kan bağışı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kan bağışı öncesinde aşırı yememek üzere, kişinin tok olması gerektiğini söylendi. Aşırı yağlı gıda tüketiminden de kaçınılmalı. Kan verme sonrasında da dikkat edilecekler açıklandı.

KİMLER KAN VEREBİLİR?

18 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almış olmak, 66 yaşını geçmemiş olmak, kan bağışından ilk kez bulunacakların da  60 yaşını doldurmamış olması kan bağışı için dikkat edilmesi gereken yaş kriterleridir. Uzm. Dr. Sibel Kale, vücut ağırlığının da 50 kg üstünde olması, bulaşıcı hastalık sahibi olunmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

KİMLER KAN VEREMEZ?

Şu kişilerin ise kan bağışında bulunmayacağı açıklandı; Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi hastalıkları atlatmış olanlar, kanama eğilimi olanlar, doku veya organ bağışından bulunanlar, epilepsi, kalp hastalıkları, kronik bronşit, karaciğer yetmezliği veya siroz hastalığı olanlarla diyabetten dolayı insülin kullananlar kan veremez, açıklaması geldi.

KAN VERMEDEN ÖNCE VE SONRA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Kan bağışı öncesinde aşırıya kaçmamak üzere karın tok olmadı. Yağlı gıdalardan uzak durulmalı. Kan bağışında bol miktarda su içilmeli. Kan vermeden 12 saat kadar öncesinde de alkol tüketimi yapılmamış olmalı. Bunların yanı sıra, aşırı yorgun olup, uykusuzluk da varsa kan verilmemesi tavsiye edilenler arasında oldu.

Kan verdikten hemen sonra ayağa kalkılmaması gerektiğini açıklayan Uzman Dr. Kale, kan verdikten sonra 5-10 dakika kadar dinlenilmesi gerektiğinde açıkladı. Eğer sigara kullanımı varsa da bağış sonrasında yaklaşık 2 saat kadar sonra sigara içilmeli. Kan verilmiş olan kolla daha sonrasından hemen ağır eşya taşımaktan kaçınılmalıdır. Bağıştan 5-6 saat kadar sonra da hamam, sauna gibi aşırı sıcak olan ortamlarda bulunmamak iyi olacaktır, dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.