Deprem sonrası işleme kapatılan Borsa İstanbul, bugün işleme açıldı! KAP, deprem bölgesindeki işletmelerin durumunu bildirdi! Kararlar peş peşe geldi

Deprem sonrası işleme kapatılan Borsa İstanbul, bugün işleme açıldı! KAP, deprem bölgesindeki işletmelerin durumunu bildirdi! Kararlar peş peşe geldi
Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından işleme kapatılan Borsa İstanbul, bugün itibariyle işleme başladı. Deprem bölgesindeki işletmelerden açıklamalar ise peş peşe geldi.

6 Şubat 2023 Pazartesi günü 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem yaşayan Kahramanmaraş ve çevresindeki 9 ilin ekonomi üzerindeki etkisini korumak adına Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), geçen hafta çarşamba gününden itibaren işlemlerin durdurulduğunu Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirmişti. İşlemleri bir süreliğine askıya alan SPK, bugün itibariyle Borsa İstanbul’u yeniden işleme açtı.

Borsa İstanbul’u pay ve vadeli işlem piyasalarına ilişkin bir dizi tedbirle bugün yeniden işleme açan SPK kararı sonrası gözler KAP çevrildi. KAP, deprem bölgesinde yer alan işletmelerin son durumuna ilişkin bilgi verirken; endekste 263,81 puan artış yaşayan ve 4769,15 puandan açılan Borsa İstanbul’da şirketlerden hamleler peş peşe geldi.

ŞİRKETLER GERİ ALIM PROGRAMI BAŞLATTI

Yeniden açılan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 9,74 değer kazanmayı başardı. Endeksi 4.944,31 puana yükselen BIST 100’ün bankacılık endeksi yüzde 9,92; holding endeksi ise yüzde 9,45 değer kazanarak, yeni seviyelerinden işlem görmeye başladı. Tüm sektör endekslerinde bir yükselme fark edilirken, en fazla kazandıran sektör olan iletişim sektörü bugün yüzde 9,99 değer kazandı.

Açılış öncesinde borsada yaşanan sert düşüşe karşı yeni önlemler alındığı görülürken; pek çok şirket geri alım programını devreye soktu. Bu kapsamda Acıselsan, Altınyağ Madencilik, Birko, Erdemir, Etiler Gıda, Hedef Holding, Hedef Girişim Sermayesi, Işık Plastik, İdeal Finansal Teknolojileri, İş Bankası, İş Yatırım, Konfrut Gıda, Orçay, Pasifik GYO, Rubenis Tekstil, Seyitler Kimya, Şekerbank, THY, Vakıfbank, Verusaturk Girişim Sermayesi, Gelecek Varlık, Birko, Koleksiyon Mobilya, E-Data Teknoloji, Smart Güneş Enerjisi, Gedik Yatırım, Inveo Yatırım Holding, SASA Polyester gibi şirketler pay geri alımı gerçekleştirdi. Verusa Holding ve İnfo Yatırım ise programlarını revize etme kararı aldığını duyurdu.

BÖLGEDEKİ İŞLETMELERİN DURUMU ÖĞRENİLDİ

Depremden etkilenen 10 ilde faaliyet gösteren bazı şirketlerin borsada kapatılan işlem sıralarının yeniden açıldığını KAP duyurdu. KAP’ın duyurusunda bölgede hizmet veren şirketlerin son durumuna ilişkin bir bilgilendirme de yer aldı. Buna göre; Sasa Polyester, Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri, Bilici Yatırım, Sanko Pazarlama ve Rubenis Tekstil fabrikalarında önemli bir hasar olmadığı ve üretimin hala devam ettiği bilgisi yatırımcılar ile paylaşıldı.

İskenderun Demir ve Çelik için hasar tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü bildiren KAP, Hateks Hatay Tekstil İşletmeleri’nin de üretim tesislerinde faaliyetleri tamamen durduracak bir hasar olmamasına karşın, üretime 2 hafta ara verildiğini ifade etti. Hateks ile İskenderun Demir ve Çelik’in hisselerinin işleme kapatılacağının öngörüldüğü Borsa İstanbul’da işlem gören Arsan Tekstil’e ilişkin ise, henüz bir açıklama gerçekleştirilmedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.