SGK kapsamında yapılacak ödemeler belli oldu! Depremzedeler için kimi borçlar ertelendi!

SGK kapsamında yapılacak ödemeler belli oldu! Depremzedeler için kimi borçlar ertelendi!
Deprem sonrasında bölge için yardımlar sürüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu da yardım elini uzattı. EYT borçlandırma için tarih ertelendi, malulen emeklilerin kontrol muayenesi de ertelenirken, diğer ödemelerin detayları da açıklandı. İşte detaylar...

SGK tarafından yayınlanan genelgeyle depremzedelerle alakalı olarak bir dizi kolaylık sağlandı. Sosyal güvenlik paraları da hesaplara yatacak. Bu çerçevede diğer ödemelerin de ayrıntıları açıklandı

Açıklanan genelgeye göre, EYT kapsamındaki borçlarla BAĞ-KUR olup ihya kapsamındaki borçlar 31 Ağustos 2023’e kadar ertenmiş oldu. Malulen veya vergi indirimiyle emekliye hak kazananlarda zorunlu tarih muayenesi 31 Ağustos’a çekildi.

DUL-YETİM AYLIĞI

Depremde yakını vefat etmişlere de 2 bin 54 TL cenaze yardımı yapılacak. Ölüm (dul-yetim) aylığı bağlanacak olup, ölüm toptan ödemesi verilecek. Cenaze yardımı da sırasıyla sigortalının eşi, yoksa çocukları, o da yoksa anne babası ya da kardeşine verilecek. Depremde yakınını kaybedenlere ölüm aylığı başvurusu halinde 1 Mart’tan geçerli olacak şekilde ölüm aylığı bağlanmış olacak.

EMEKLİLER

Emeklilerin, malul cenaze yardımından istifade edip etmeyeceği merak edilmekte. Depremde yakını vefat etmişlere 2 bin 54 TL cenaze ödeneği verilecek. Bu başvuru e-Devlet üstünden yapılacak. SSK’lı ya da BAĞ-KUR’lu ise deprem kendisi için iş kazasına giriyorsa prim gün sayısına bakılmadan ödeme yapılacak. İş kazası, sürekli iş görmezlik geliri, malullük ve vazife malullüğü, uzun vadeli sigortayı içine alan en az 360 prim günü olanlar yakınlarına cenaze yardımı alabilir.

AYLIKLAR NE ZAMAN BAĞLANACAK?

Depremde yakınını kaybedenler için başvurudan sonra 1 Mart’tan itibaren ölüm aylığı verilecek. Bu aylık, normali malulen emekli veya iş kazası, meslek hastalığı sebebiyle sürekli iş yapamaz geliri olan, SSK’lı ve sigorta başlangıcından itibaren en az 5 sene geçmiş olan uzun vadeli sigorta içinde en az 900 pirim günü olanlardan herhangi biri için kapsamındakilerin geride kalan hak sahipleri için bağlanır.

BAĞ-KUR ve 4C’liler için en az 1800 prim günü olması lazım. Sigortalılık süresi, prim gün sayısı aylık bağlanması için yeterli olmayanlar da hak sahibi yaşamını yitirmeden ödenen primleri ölüm toptan ödemesi olarak geri alabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.