Deprem sonrası Gaziantep Dahil OHAL ilan edilen tüm illeri ilgilendiriyor: ikinci kararname yayımlandı! Prefabrik yapı ve konteynerler için KDV oranı değişti!

Deprem sonrası Gaziantep Dahil OHAL ilan edilen tüm illeri ilgilendiriyor: ikinci kararname yayımlandı! Prefabrik yapı ve konteynerler için KDV oranı değişti!
Deprem sonrasında OHAL ilan edilen bölgeler için yeni bir kararname yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzası ile yayınlanan kararnamede; prefabrik yapı ve konteynerler ile ilgili değişiklik yer aldı.

Zor zamanlardan geçen Türkiye’de 6 Şubat 2023 Pazartesi 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki depremin 9 saat arayla gerçekleşmesi adeta faciaya yol açtı. Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremde Gaziantep de dahil olmak üzere toplam 10 il enkaz altında kaldı. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği illerde ilan edilen olağanüstü halin (OHAL) ikinci kararnamesi de çıktı.

Tarihinin en büyük kara depremlerinden birini yaşayan Türkiye Cumhuriyeti, depremden etkilenen; Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Osmaniye, Kilis, Adana ve Şanlıurfa illerini kapsayacak üç aylık bir OHAL ilan etti. OHAL kapsamında ilk kararname nafaka dışında haciz ve icra işlemlerinin durdurulmasına yönelikti. Bu kez prefabrik yapı ve konteynerler için bir karar verildi.

OHALİN İKİNCİ KARARNAMESİ ÇIKTI

Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan düzenlemeyle OHAL’in ikinci kararnamesi kamuoyu ile paylaşılmış oldu. Deprem bölgesine teslim edilecek prefabrik yapı ve konteynerlerde Katma Değer Vergisi (KDV) indirimine gidildiğini bildiren kararname, ‘Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı’ başlığı ile Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

PREFABRİK YAPI VE KONTEYNERDE KDV DÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı imzası ile yürürlüğü giren ‘Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik’ başlıklı düzenlemeye göre; prefabrik yapı ve konteynerlerin, depremden etkilenen ve OHAL uygulamasının yürürlükte olduğu 10 ilde afetzedeler ile ilgili kurum ve kuruluşlara teslim edilmesi halinde bu yapılardan alınacak olan KDV’nin yüzde 1’e düşmesine karar verildi. Kararname öncesinde Türkiye’nin her yerinde prefabrik ve konteyner için alınan KDV oranı yüzde 18’di. Öte yandan kararnamenin KDV’yi yüzde 18’den yüzde 1’e kadar düşürdüğü prefabrik yapılar ve konteynerler için uygulanan KDV indirimi yıl sonuna kadar geçerli olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.