Bireysel Emeklilik Sistemi’nde Değişiklik! Devlet Katkısıyla Yatırılan Fonların Borsaya Yatırılan Kısmında Yüzdelik Artış Kararı!

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde Değişiklik! Devlet Katkısıyla Yatırılan Fonların Borsaya Yatırılan Kısmında Yüzdelik Artış Kararı!
Bireysel Emeklilik Sisteminde ‘borsa’ değişikliği! BES’te devlet katkısının yatırıldığı fonların borsa için yatırılacak kısmında %10’dan %30’a bir artış oldu. Tek hisse içinde yatırım tavanı yükseltildi. İşte detaylar...

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) bireysel emeklilik sistemi (BES) içinde değişiklik yapmak için yeni karar adlı. Alınan karar göre devlet katkısı fon portföyünün değerlendirileceği enstrümanlarda düzenlemeye gidildi.

Karar, Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısına dair yönetmenlikte yapılan değişimler, nakden ödenmekte olan devlet katkılarının değerlendirilmesindeki pay oranlarında değişiklik yapıldı.

YATIRIM ORANINDA ARTIŞ

Alınan karar göre, önceki uygulamada nakden ödenmesi yapılan devlet katkısı fon portföyünün asgari %70’inin lira cinsinden borçlanma araçlarında, gelir ortaklığı senetleri ya da kira sertifikalarından değerlendirilmesine dair maddele yapılan değişiklikle bahsi geçen oran %30’ indirildi. Bu alanın; BIST likit banka, BIST banka harici likit 10 ve BIST katılım 30 endeksleri ve BIST 100, BIST sürdürülebilir olan endeks, BIST kurumsal yönetim endeksi ve de Borsa İstanbul tarafınca hesaplanan katılım endekslerindeki oranlarda değerlendirilmesine dair hüküm altına alınmış oldu.

Yapılan bu düzenleme ile, tek bir hisse senedince nakden ödemesi yapılan devlet katkısı fon portföyünden yapılabilecek olan yatırım oranı sınırı da %1’den %5’e kadar çıkmış oldu.

İPOTEĞE DAYALI OLAN MENKUL KIYMETLERDE PAYDA AZALMA

Nakden ödenmesi yapılan devlet fon portföyünün, borsada işlem gören ve bankalar tarafınca çıkarılmış olan borçlanma araçları, kaynak kuruluşu olan bankalar varlık kiralama şirketleri tarafından ihracı yapılan kira sertifikalarından yada Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafınca yetkilendirilmiş olan yapılabilir seviyeye denk gelmiş derecelendirme notuna sahip olan teminatlı menkul kıymetlerle varlık yada ipoteğe dayalı olan menkul kıymetlerde değerlendirilmesindeki pay da %20’den %15’e düşürülmüş oldu.

KATILIM PAYLARI ARACILIĞIYLA YATIRIM OLACAK

Yapılan düzenlemeye göre bunun haricinde, BIST 30, BIST likit baka, BIST katılım 30, BIST banka dışı likit endekslerindeki paylara da bahsi geçen fon portföyünün katılma payları aracılığı üzerinden yatırımlarda bulunulacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.