Jeolog Bölgeye Dair Açıklamalar Yaptı! Fay Üstünde Yapılaşma Sona Ermeli!

Jeolog Bölgeye Dair Açıklamalar Yaptı! Fay Üstünde Yapılaşma Sona Ermeli!
Yaşanılan şiddetli depremlerden sonra jeologdan önemli açıklamalar geldi! Gelen açıklamaya göre fayın kestiği yerlerde sağlam kalan tek bir yapı olmadı. Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, fay hattıyla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. İşte detaylar...

Kahramanmaraş depremi sonrasında Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, tüm yapıları fay parçalamış açıklaması yaptı. Aynı zamanda, fay konusu için bir yasa gereksinimi olduğunu söylerken, fay üstünde yapılaşmanın önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, yaşanan depremlerden sonra bölgedeki incelemelerden sonra açıklamada bulundu. Yaşanan depremin, Kahramanmaraş Pazarcık fayında kırılma olup 7.7’lik depreme neden olduğunu, sonrasında yaşanan artçıların olduğunu aktaran Gökçeoğlu, 9 saat sonunda da Sürgü fayında 7.6’lık depremi anımsattı.

ZEMİNE UYGUN OLMAYA YAPILAR

Prof. Dr. Canan Gökçeoğlu, en fazla hasarın Kahramanmaraş Pazarcık, Hatay Hassa, Kırıkhan, İskenderun, Antakya, Kahramanmaraş Pazarcık, Gaziantep Nurdağı ve İslâhiye’de görülmüş olduğunu aktardı. Antakya ve İskender için fay hattı üstünde olmadığını ifade edem Candan Gökçeoğlu, burada yaşanan hasarların çoğunda zemin ve kötü yapılaşma olduğunu, yani yanal yayılma, sıvılaşma ve yapının zemine uygun bir şekilde inşa edilmemiş kaynaklı sorunlar olduğunu söyledi.

FAY, TÜM YAPILARA HASAR VERDİ

Hatay Hassa, Gaziantep’in İslahiye ile Nurdağı ilçelerinin hepsi fay üstünde oturuyor, bu ilçeleri fay kesmekte. Fayın kestiği bölge de ise ayakta kalan bir tek yapı bulunmuyor. İyi, kötü, yapılmış, yüksek, alçak, tek katlı fark etmeksizin tüm yapıları fay parçalamış durumda. Bu konuda bir yasaya ihtiyaç vardır. Fay üstü yapılaşma engellenmeli, bu bölgede sıvılaşmaya müsait bir zemin var, açıklamasında bulunan Gökçeoğlu, eğer sıvılaşan yapı üstünde eviniz bulunuyorsa ya yıkılır ya ağır hasar alır dedi.

İYİ BİR MÜHENDİSLİK HİZMETİ VERİLMELİ

Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, bu kadar büyük bir hasarın olmaması gerektiğini 20 bin vatandaşın hayatını kaybetmemesi gerektiğini söyledi. Depremden etkilenmiş olan illerde bundan sonrası için iyi mühendislik hizmetleri verilmesi, bunun da önceliğinin yapı konumunun doğru seçilmesinden geçtiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.