Dünyanın En Büyük Depremi 1960 Yılında Meydana Geldi! İşte Depremin Detayları…

Dünyanın En Büyük Depremi 1960 Yılında Meydana Geldi! İşte Depremin Detayları…
6 Şubat günü meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından arama motorlarında depreme yönelik konular ilk sıralarda yer almaya başladı. Aranılan konu başlıkları arasında, dünyada meydana gelen büyük deprem de yer aldı. İşte detaylar...

Aynı gün peş peşe ülkemizde meydana gelen iki büyük deprem, birçok can kaybına neden oldu. Arama kurtarma çalışmaları, depremin etkilediği on ilimizde hala devam ediyor. Birçok binanın yıkılması sonucu vatandaşlarımız, yıkılan binaların altında kaldı. Enkaz altında kalan vatandaşlarımız, depremin üçüncü gününde hala yaralı olarak enkaz altından kurtarılmaya devam ediyor. Ülkemizde yaşanan depremin ardından birçok kişi, dünya genelinde yaşanan en büyük depremi araştırmaya başladı.

9,5 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM ŞİLİ’DE MEYDANA GELDİ

Dünyanın en büyük depremi olarak kayıtlara geçen ve 22 Mayıs 1960 tarihinde meydana gelen deprem, Şili’de kaydedildi. 9,5 büyüklüğündeki deprem yaklaşık olarak 1000 kilometrelik bir alanda hissedildi. Şili’de yaşanan ve dünyanın en büyük depremi olarak kayıtlara geçen bu afet neticesinde ise, 1.655 kişi hayatını kaybetti. Yaşanan büyük depremde 3 bin kişi yaralandı ve 2 milyon kişi ise, evsiz kaldı. 9,5 büyüklüğündeki depremin maddi hasarı ise, 550 milyon dolar oldu. Deprem sonrasında meydana gelen tsunamide 10 bin kilometrelik bir alanda yayıldı ve Hawaii, Japonya ve Filipinler’e kadar ulaştı. Deprem sonrası meydana gelen tsunami nedeni ile Hawaii’de 61, Japonya’da 138, Filipinler’de ise 32 kişi hayatını kaybetti.

KAYITLARA GEÇEN BÜYÜK DEPREMLER

Şili’de meydana gelen deprem dünyanın en büyük depremi olarak kaydedildi. Şili depreminden sonra kayıtlara geçen büyük depremler arasında; 28 Mart 1964 yılında Alaska’da meydana gelen ve üç dakika süren 9,2 büyüklüğündeki deprem yer alıyor. Bu depremin ardından da tsunami meydana gelmiş ve hem deprem hem de tsunami nedeni ile 128 kişi hayatını kaybetmiştir. Yaşanan bu felaketin maddi hasarı ise, 310 milyon dolar olmuştur.

DEPREM ON DAKİKA SÜRDÜ

Bugüne kadar yaşanan ve en uzun süren deprem yaklaşık olarak on dakika sürmüştür. Sumatra’da meydana gelen deprem, 26 Aralık 2004 tarihinde yaşanmış ve 9,1 büyüklüğündeki deprem sonrası oluşan tsunami toplamda on dört ülkeyi etkilemiştir. Bu olay, en çok ölüme neden olan doğal afet olarak kayıtlara geçiş ve meydana gelen afette 230 bin kişi hayatını kaybetmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.