Hazine ve Maliye Bakanlığı Açıkladı: Akaryakıtta Ödeme Kaydedici Devri Başlıyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Açıkladı: Akaryakıtta Ödeme Kaydedici Devri Başlıyor!
Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıtta meydana gelen kayıt dışılık ve sahte belge düzenlemesinin önüne geçebilmek için çalışmalara başladı. Bu kapsamda yapılacak çalışmalar ile bahsi geçen konuların önlenmesi planlanıyor. İşte detaylar...

Akaryakıtta yaşanan kayıt dışıcılık ve sahte belge düzenlenmesinin önün geçebilmek adına Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni bir uygulamanın hayata geçebilmesi için çalışmalara başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak bu uygulama kapsamında, ticari araçlara yönelik olarak on binin üzerinde akaryakıt istasyonunda ödeme kaydedici cihaz yerleştirme işlemi yapılacak. Bu uygulamanın yanı sıra, taşıt tanıma sistemi dışında, dışarıdan müdahale yapılması da engellenecek.

BİLGİLER GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI SİSTEMİNE AKTARILACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından devreye alınacak bu sistem, TÜBİTAK ve TSE testlerini başarı ile tamamladı. Ödeme kaydedici cihazlar, on binin üzerinde akaryakıt istasyonuna takılmaya başlanacak. Bu cihazlar ile dışarıdan herhangi bir müdahalede söz konusu olmayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu cihazlar ile kayıt altına alınacak ödemelerin, direkt ve anlık olarak Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine aktarılacağının da açıkladı.

EL İLE PLAKA YAZMA DEVRİ KAPANACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığının devreye aldığı uygulamanın yıl sonuna kadar Türkiye genelinde yer alan yaklaşık on üç bin akaryakıt istasyonunda yer alan ödeme kaydedici cihazlar ile yeni cihazların değiştirileceği belirtildi. Yeni uygulamaya alınacak bu sistem ile araçların yakıt alma işlemlerine başlayabilmek için sisteme el ile plaka girilmesi de ortadan kaldırılacak. Türkiye genelindeki tüm akaryakıt istasyonlarında devreye alınacak olan taşıt tanıma sistemi ile araçlar otomatik olarak tanınacak.

FİŞER GİDER OLARAK KULLANILABİLECEK

Sistem dahilinde; ticari araçların depo ağzına plaka bilgisini içeren elektronik etiketler, yakıt tabancasında bulunan okuyucu sistemi ile araç plaka bilgisi, alınan yakıt miktarı ve fiyat bilgisi yeni nesil ödeme cihazlarına ve otomasyon sistemlerine otomatik olarak aktarılacak. Aynı zamanda, elektronik haberleşme yöntemi sonucunda düzenlenen ödeme kaydedici cihaz fişlerini de gider olarak dikkate alınabilecek. Araç plakalarının elle yazılmasının önüne geçilirken, piyasada usulsüz fatura kullanımına da engellenmiş olacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.