Gaziantep'te Tapu Sahibi olanlar DİKKAT! 90 gün içinde başvuru yapmayan hakkını kaybedecek

Gaziantep'te Tapu Sahibi olanlar DİKKAT! 90 gün içinde başvuru yapmayan hakkını kaybedecek
Tapuda birden fazla ortak olması halinde hisseli hale gelen tapuların ön satış şartlarına ilişkin bir açıklama geldi. Açıklamada özellikle 90 gün süresi dikkat çekti. İşte o açıklama…

Gayrimenkul alımlarına ilişkin pek çok süreci yöneten Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, bu alandaki tüm konulara ilişkin zaman zaman bir bilgilendirme gerçekleştiriyor. Bir kez daha bilgilendirme gerçekleştiren Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün gündeminde bu kez hisseli taşınmazlar vardı. Başka bir deyişle birden fazla kişiye ait olan gayrimenkuller için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden gelen açıklama dikkat çekti.

Tapuda kişinin kendisine ait olan gayrimenkuller, eğer miras yoluyla kaldıysa genellikle hisseli olabiliyor. Aynı zamanda bazen eşlerin ortak aldığı mal ve mülkler de hisseli tapu şeklinde kayda geçirilebiliyor. Elbette alışında olduğu gibi satışında da ortak hareket etmek Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün bildirdiğine göre şart. Ancak bu noktada satışın gerçekleşmesi için yasal bir oran bulunuyor. Bu oranın dışında kalan hissedar satışı istemezse belirli süre içerisinde başvuru yapabiliyor. İşte konuya ilişkin tüm detaylar…

HİSSELİ TAPUDA ÖN ALIM HAKKI VERİLİYOR

Tapu ile ilgili kayıtları tutma ve işlemleri gerçekleştirme yetkisi bulunan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, ortaklaşa edinilen malların istenilmesi halinde hisseli bir şekilde tapuya kaydını gerçekleştiriyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi miras yoluyla kalan mal ve mülkler de paylı olması halinde hisseli tapuya dönüşüyor. Hisseli tapu hakkında bilinmesi gereken pek çok konu bulunuyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, satış gibi konularda tasarruf yetkisinin tek bir kişiye ait olduğunu gösteren tapuları müstakil tapu olarak isimlendirirken; bu yetkinin birden fazla kişiye ait olması halinde tapuyu hisseli tapu olarak adlandırıyor. Hissedarların ortak kararı ile satılabilecek olan hisseli tapularda, belirli bir sınır bulunuyor. Mülke göre değişen bu sınırı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü belirliyor. Ancak, her hissedarın ortak bir kararı varmamasını ya da varsa da içine sinmemesini göz ardı etmeyen Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, bu konuda bir önlem almış durumda.

90 GÜN KURALINA DİKKAT ETMEK GEREKİYOR

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, hisse sahiplerinin satıştan önce bir ön alım hakkı bulunuyor. Bu hissedarların birinin diğer hisseleri alması anlamına geliyor. Ancak bunun için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün belirlediği yasal süreyi geçirmemek gerekiyor.

Hissedarın diğer hissedarlara haber vermeden yaptığı satış için itiraz hakkı bulunduğu gibi bir ön alım hakkı da bulunuyor. Bu kapsamda, hisseli tapunun üçüncü bir kişiye satılması ve bu satış işleminin noter üzerinden hissedarlara bildirilmesinden başlayarak üç ay yani 90 gün içerisinde başvuru yapan kişi ön alım hakkına sahip oluyor. Bu işlemin hissedarlardan habersiz yapılması halinde ise bu süre 2 yıl.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.