Avrupa Birliği’nden Rusya’ya Yaptırımlar Devam Ediyor! Rus Petrol Ürünlerine Yönelik İthalat Yasağı Geliyor!

Avrupa Birliği’nden Rusya’ya Yaptırımlar Devam Ediyor! Rus Petrol Ürünlerine Yönelik İthalat Yasağı Geliyor!
Avrupa Birliği ülkelerinin Rusya’dan dizel ile sıvı yakıt gibi pek çok rafineri petrol ürünleri için ithal yasağı başlıyor! 5 Şubat tarihinde yeni yasak hayata geçecek! İşte detaylar...

AB ülkelerinin geçen sene haziran ayında kabul etmiş olduğu Rusya’dan deniz yoluyla taşınan rafineri petrol ürünlerine yönelik ithalat yasağı 5 Şubat’ta devrede olacak.

PETROL ÜRÜNLERİNE YÖNELİK YAPTIRIM

Bu yaptırım kapsamında, AB ve G7 ülkelerine ait gemilerin Rus menşeli dizel, gaz yağı, sıvı yakıt gibi çeşitli rafineri petrol ürünlerini taşıması artık yasak olacak. Bunun yanı sıra Batı şirketleri, Rus rafineri ürünleri taşıyanlara birçok hizmeti sunmaktan vazgeçecek. Sigorta, finansman, komisyonculuk hizmetleri olmayacak.

ÜYE ÜLKELER ARASINDA MÜZAKERE DEVAM EDİYOR

AB ve G7, Rusya’nın üçüncü ülkelere rafineri petrol ürünlerine ihracatına da sınırlamalar yolda. Bu kapsamda AB ve G7 ülkeleri Rusya’dan yüksek değerli ve düşük değerli rafineri ürünleri almak üzere iki farklı tavan fiyat uygulanması üzerinde çalışmalar yapılmakta. AB, Rus dizeline ve gaz yağına varil başına 100 dolar, daha ucuz sıvı yakıt ve açık renkli petrol ürünlerine de varil başına 45 dolar tavan fiyat getirilmesine yönelik istekte bulundu. Bu meselede ise üye ülkeler arasında görüşmeler devam ediyor.

Eğer tavan fiyat konusunda uzlaşı olursa, Batılı şirketler Rusya’dan üçüncü ülkeler için rafineri petrol ürünleri satışına ancak söz konusu ürünün belirlenecek olan tavan fiyatın altında satılması durumunda hizmet sunabilecektir.

BİRÇOK HİZMET ARTIK SUNULMAYACAK

Birlik ülkelerinin Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole yönelik olan ithalat yasağı ve varil başına 60 dolar tavan fiyat kararlarının uygulanmasına dair kararlar 5 Aralık’ta uygulanmaya başlanmıştı.

Bu kapsam gereği, Rus petrolünün üçüncü ülkelere belirlenen fiyattan daha çok bir seviyede satılması halinde, G7 ve AB ülkelerindeki şirketler bu petrole nakliye, sigorta ve aracılık gibi hizmetleri sunmayacak. Bu hizmetlerden yararlanılması için Rus petrolünün tavan fiyatın altında işlem görmesi gerekliliği vardır.

Avrupa Birliğinin, Rusya’ya yönelik petrol yaptırımları enerji piyasasında dengesizliğe neden olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.