EYT Hız Kazandı! Çalışmaya Devam Edenlere Prim Desteği Geliyor!

EYT Hız Kazandı! Çalışmaya Devam Edenlere Prim Desteği Geliyor!
Uzun bir süredir gündemde olan EYT düzenlemesine dair son çalışmalar hız kazandı. Yaş şartının ortadan kaldırılması ile prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini sağlayan yaklaşık 2.2 milyon kişi, EYT kapsamında emekli olabilecek. İşte detaylar...

Milyonlarca EYT’li tarafından beklenen düzenlemeleri için meclisteki süreç hızlandırıldı. İlk etapta 2.2 milyon EYT’linin emekli olması bekleniyor. EYT ile emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden için ise, 4.7 milyarlık bir prim desteği sağlanacağı açıklandı. Yasa teklifi, EYT kapsamında emekli olup aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçiler için ödenen sosyal güvenlik primi işveren payında 5 puan indirim öngörüyor. Emekli olan EYT'lilerin tamamının aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi durumunda 6.3 milyar, yüzde 75'inin devam etmesi durumunda ise 4.7 milyar lira maliyeti oluşacak.

MİLYONLARCA KİŞİ EMEKLİ OLACAK

EYT düzenlemesinin yasalaşması ile ilk olarak 2.2 milyon kişinin emekli olması bekleniyor. Yapılan düzenlemede yaş şartının kaldırılması durumunda prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi şartını sağladığı için hemen emekli olabilecek 2.2 milyon kişi bulunuyor. Hemen emekli olabilecek 2.2 milyon kişinin; 1.7 Milyonu 4/A'lı, 89 bini 4/B'li, 496 bini ise 4/C'l olduğu açıklandı.

PRİM GÜNÜ 5000-5975 ARASI

EYT düzenlemesi kapsamında meclise sunulan dört maddelik yasa teklifine göre; 8 Eylül 1999 ve daha önce sigortalı çalışma başlayan SSK'lılardan 5.000 – 5.975 arasında değişen prim gününü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar yasanın yürürlüğe girmesinin ardından hemen emekli olabilecek. Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR'a bağlı olan kadınlarda 7.200, erkeklerde ise, 9.000 prim gününü tamamlayanlar da EYT yasası çıktığında emekliliğe hak kazanacak.

MEMURLARIN YÜZDE 25 EMEKLİ OLACAK

EYT ile ilgili görüşmelerde SGK, hazırladıkları bir analiz raporunu açıkladı. Açıklanan SGK analiz raporuna göre; özel sektördeki 4/A (SSK) ve 4/B'lilerin (BAĞ-KUR) tamamının, kamudaki 4/A'lılar ile 4/C'lilerin (memur) yüzde 25'inin hemen emekli olacağı varsayılıyor. Sunulan etki analizine göre, EYT'nin Sosyal Güvenlik Kurumu'na 2023 yılındaki maliyeti 144.7 milyar lira olacak. 49.7 milyar liralık kamu personeli bütçe etkisi ile birlikte merkezi yönetim bütçesine toplam maliyet 194.4 milyar lira olacak. Halen çalışmakta olan 4/A'lıların hepsinin çalışma hayatından çekilmesi ile oluşabilecek SGK prim kaybı ise, 45.5 milyar lira olacak şekilde hesaplandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.