2023 Yılı 65 Yaş Aylığı Zammı Belli Oldu! İşte Yeni Yılın Zam Oranı!

2023 Yılı 65 Yaş Aylığı Zammı Belli Oldu! İşte Yeni Yılın Zam Oranı!
2023 yılında asgari ücrete yapılan yüzde 54,66'lık zam oranının ardından birçok sosyal yardım ödemesinde de artış meydana geldi. Bu artışlara istinaden birçok vatandaş, 2023 yılına ait 65 yaş aylığına zam gelip gelmediğini araştırmaya başladı. İşte detaylar...

2023 yılına ait zam artışları belli oldu. Asgari ücrete yapılan yüzde 54,66’lık yeni zamlı maaşlar, şubat ayı itibari ile asgari ücretli çalışanların hesaplarına yatmaya başladı. Asgari ücrete yapılan zam ile birlikte, birçok sosyal yardım ödemesinin tutarlarında da artışlar yapıldı. Farklı kalemlere yansıtılan zam artışlarının, 65 yaş aylığına da yansıtılıp yansıtılmayacağı ise, birçok vatandaş tarafından merak konusu oldu. 65 yaş aylığı alan vatandaşların en çok arattığı konular arasında, bu kaleme yapılacak zam oranı yer adlı.

65 YAŞ AYLIĞI ZAMORANI

2023yılına ait birçok kalemde meydana gelen zam oranları, 65 yaş aylıklarına da yansıtıldı. Yapılan yeni düzenleme ile 65 yaş aylıklarında da artış meydana geldi. 65 yaş aylığı hesaplamalarında, asgari ücrete gelen zam oranı belirleyici olmaktadır. 2023 yılı için asgari ücrete yapılan yüzde 54,66’lık zam oranı ile 65 yaş aylığına yapılacak zam tutarı da yeniden belirlendi. Belirlenen yeni 65 yaş aylığının tutarı, 2023 yılı için 2.604 TL oldu.

65 YAŞ AYILIĞI NE ZAMAN HESAPLARA YATIRILACAK?

65 yaş aylığı ödemeleri, yaşlılık maaşı olarak da bilinmektedir. 65 yaş aylığı ödemeleri, üç ayda bir olacak şekilde hesaplara yatırılmaktadır. Yeni yıl ile birlikte 65 yaş aylığı ödemeleri mart, haziran, eylül ve aralık aylarında hesaplara yatırılacak. 65 yaş aylığına ait ilk ödemeler ise, mart ayında yapılacak. 65 yaş aylığı ödemeleri doğum tarihinin son rakamına göre vatandaşların hesaplarına yatırılmaktadır. 0-5 arasındakiler her ayın 5'inde, 1-6 arasındakiler 6'sında, 2-7 olanlar 7'sinde, 3-8 arasında olanlar 8'inde 4-9 arasında olanlar ise, her ayın 9'uncu günü ödemelerini alabilmektedir.

65 YAŞ AYLIĞI KİMLERE BAĞLANIYOR?

65 yaş aylığına ait ödemelerden yararlanılabilinmesi için kişilerin ilk olarak 65 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Bununla birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan herhangi bir aylık almıyor olması, Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödemiyor olması ve 2022 sayılı Kanunda belirtilen muhtaçlık sınırından az geliri olan ve bu durumu valiliklerce ya da kaymakamlıklarca tespit edilen kişiler başvuru yapabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.