ABD Semalarında Çin Tehdidi! İki Ülke Yeni Bir Krizin Eşiğinde Mi?

ABD Semalarında Çin Tehdidi! İki Ülke Yeni Bir Krizin Eşiğinde Mi?
Tüm dünyada Rusya ve Ukrayna savaşının etkisi devam ediyor! Dünya aylardır bu ikili arasındaki savaşı korkuyla izlerken, ABD’den gelen haberle tüm gözler bu sefer Çin’e çevrildi! İşte detaylar...

11 aydır devam eden Rusya-Ukrayna savaşı tüm dünyada korku içinde takip edilmeye devam ediliyor. Rus lider Putin’in geçen sene şubat ayında verdiği emirle başlayan savaş, halen devam etmekte. Birçok kişi yaşamını da bu savaşta yitirdi.

Gözler Rusya-Ukrayna arasındaki savaştayken farklı bir yerden de yeni bir krizin fitili alev aldı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), son birkaç gündür ülke üzerinde yüksekten uçuş yapan ve önemli askeri sahaları gözeten gibi bir görünüm veren şüpheli bir Çin gözetleme balonunu izlediklerini paylaştılar.

BIDEN VUR EMRİ Mİ VERDİ?

İngiliz Daily Mail gazetesine konu olan haberde, Çin gözetleme balonunu engellemek için F-22 savaş uçaklarının havalandığı paylaşıldı. Gazetede yer alan haberde, Biden’ın casus balo için vurun emri verdiğini fakat Savunma Bakanlığının olası sivil kayıplar için uyarıda bulunduğunu ve bu planın hayata geçmediği yazıldı.

Savunma Bakanlığı yetkilileri, balonun hassa hava üslerinin ve yer altı sığınaklarında nükleer füzelerin olduğunu ABD’nin kuzeybatısında uçuş gerçekleştirdiğini söyledi. İsmi belli olmayan bir yetkili de balonun gözlem amaçlı olduğunu ve mevut uçuş yolu onu bir dizi hassas bölgeye taşımakta, sözlerini kullandı.

ÇİN NE DEDİ?

Ortaya atılan bu iddialar sonrada gözler Çin’e çevrildi. Ancak Çin tarafından henüz bir açıklama gelmedi. ABD Dışişleri Bakanı’nın Pazar günü iki günlük resmi ziyaret için Çin’e gitmesi planlar arasında bulunuyor. Böylece Biden yönetiminde bulunan bir bakan başka bir ülkeye ilk ziyareti gerçekleşmiş olacak.

BAKANLIK SÖZCÜSÜ AÇIKLAMA YAPTI

Pentagon yetkilileri balonun Çin’e ait olduğundan olduklarını söylüyor. Ancak Bakanlık yetkileri balonun önemli bir istihbarat tehdidi oluşturabileceğini düşünmüyorlar.

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcü’sü batın toplantısı sırasında bu konuya değindi. Sözcü, konuya dair bilgi toplamaya çalışıp, durum için doğrulama yapmaya çalıştıklarını söyledi.  Her iki tarafında durumu sakinlikle ele alacağını umduklarını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.