Ramazan Fitresi Açıklandı Mı? Bu Yıl Ramazan Fitresi Ne Kadar Olacak?

Ramazan Fitresi Açıklandı Mı? Bu Yıl Ramazan Fitresi Ne Kadar Olacak?
Ramazan ayında verilen ramazan fitresi her yıl farklı ücretlendiriliyor. Bu sene için ne kadar olarak belirlendi? 2023 yılı Ramazan fitresi açıklandı mı? İşte merak edilen detaylar...

Fıtır sadakası olarak de bilinen ramazan fitresi, dinimiz gereğince ihtiyaç sahibi kimselere verilir. Bu yılın fitre ücretinin ne kadar olacağı merak edilen konular arasında yer aldı. Vatandaşlar bu sene kadar Fıtır sadakası vereceklerini merak ediyor.

İhtiyaç sahibi kimseler için verilen Ramazan ayındaki sadakaya Fıtır sadakası denir. Diyanet İşleri tarafından belirlenen ücret miktarında ramazan ayı bitmeden yoksul durumdaki kimselere verilmesi gereklidir. 2023 yılında ne kadar verileceği de araştırılmaya başlandı.

2023 FİTRE NE KADAR?

Açıklanan bilgilere göre 2023 yılında verilecek olan ramazan fitresi henüz açıklanmadı. Fitre ücreti için Diyanet İşleri Başkanlığından gelecek olan açıklama bekleniyor. Fitre verecek olan kimse kendisi isterse bu rakamın daha da üstünde bir miktarda sadaka verebilir, ancak daha azını vermesi kabul olmaz.

İslam dininde varlıklı olanların ramazan ayı içerisinde yoksullara vermesi gereken miktarı belli olan sadakadır. Nisab miktarı malı olan Müslümanların Bayram namazına kadar vermeleri vacip olan bir sadaka çeşididir. Fitre kişi başına verilmektedir. Ailede bulunan tüm bireyler için verilir. Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her sene miktarı açıklanır.

Fitre sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul durumda olan Müslümanlar için verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin doğrudan ya da dolaylı bir şekilde yararlanmaması gereklidir. Bu durum zekat içinde geçerlidir. Bundan dolayı bir kimse zekâtını, Fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usul ve kararına göre veremez. Bunun için belirlenmiş olan usuller vardır. Bunlara uymak gereklidir.

KİMLERE FİTRE VERİLMEZ

Hanefilere göre,

Ana, baba, büyük ana be büyük babaya,

Oğlan, oğlan çocukları, kız ve çocukları, bunlardan doğan çocuklara,

Eşine,

Zengine

Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa

KİMLER FİTRE VERMELİ?

  • Temel ihtiyaçları ve bir senelik borç dışında nisap miktarı malı olan
  • Bayrama erişen Müslüman kimseler bu sadakayı vermelidirler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.