Yıllar Sonra Deli Dana Hastalığı Yeniden Ortaya Çıktı! Hollanda’da Yeni Vaka!

Yıllar Sonra Deli Dana Hastalığı Yeniden Ortaya Çıktı! Hollanda’da Yeni Vaka!
Hollanda’da yıllardır etkisini kaybetmiş hastalık yeniden canlandı! Bir çiftlikte 2011 senesinden bu zamana ilk kez deli dana hastalığı ortaya çıktı! Peki deli dana hastalığı nedir? İşte detaylar...

Holland’da 12 sene sonra ortaya çıkan hastalık duyanları şaşırttı! Uzun zamandır kendisini göstermeyen hastalık ülkede bir çiftlikte yeniden ortaya çıktı. 2011 senesinden bu zamana ilk kez deli dana hastalığı teşhisi konuldu!

Uzun süredir etkisini göstermeyen deli daha virüsü, insanlarda ölümcül bir beyin hastalığına neden olmaktadır. Ölümcül bir beyin hastalığı olan Credutzfedt- Jakob hastalığına sebebiyet veriyor.

Hollanda’daki yeniden gün yüzüne çıkan bu hastalıkla alakalı olarak bakandan açıklama geldi. Hollanda Tarım Bakanı Piet Adema, hasta sığırdan elde dilen etin besin zincirleri için tehdit oluşturmadığını söyledi. Sığırdan elde edilmiş olan et için besin zincirine bulaşmadığını, herhangi bir tehdide neden olmadığını söyleyip vatandaşları rahatlatmak istedi.

VARYANT ARAŞTIRILIYOR

Ülkede, hastalığın yeniden ortaya çıkması sonrasında, deli dana hastalığının görüldüğü çiftlik karantina altına alındı. Bu çiftlikten yapılacak olan hayvan ve gübre çıkışı da yasaklanmış oldu. Karantina alınan çiftlik için gübre alım satım, ya da hayvan alım satım işlemleri askıya alındı.

Öte yandan hayvanla ilgili araştırmalar devam ediyor. Ülkedeki Wageningen Üniversitesi Veterinerlik Bölümü, hayvanı inceleyip gerekli araştırmalı yaptı. Araştırma sonucunda ölü hayvanda rastlanan virüsün, deli dana hastalığın hangi varyantı olduğu tespit edilmeye çalışıldığı öğrenildi.

Atipik olarak isimlendirilen, deli dana hastalığı varyantı en son 2011 senesinde kendisini göstermişti. Hollanda’da 2011’den bu yana başka bir deli dana vakası yaşanmadı.

Ancak yaşlılık sebebiyle kendiliğinden ortaya çıkabilme durumu olan klasik varyant, hayvanların virüs bulaşmış yemi tüketmesinden kaynaklı olduğu açıklaması geldi. Bakan Adema, eğer çiftlikte klasik varyant için gerekli bulgular bulunursa, gıda güvenliği için gerekli tedbirlerin alınacağına dikkat çekti.

Deli dana hastalığı ilk olarak, İngiltere’de 1986 senesinde ortaya çıktı.

HASTALIK BELİRTİLERİ

  • Ciltte aşırı duyarlılık
  • Boyunda, omuzlarda çok ince kas titremeleri
  • Diş gıcırdatma
  • Hayvanlarda sonradan ortaya çıkan ürkeklik ve aşırı gözlemcilik
  • Hayvanların arka ayaklarında felç meydana gelmesi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.